Vele ruimtes worden slechts voor enkele uren in een week gebruikt. Het zijn deze ruimtes die misschien beter met IR-warmtepanelen verwarmd kunnen worden. Zeker wanneer een ruimte slechts 1 uur of korter per dag wordt gebruikt of minder dan 4 uren in een week dan komt deze alternatieve warmtetechniek al gauw als zuinig naar voren. Ook bij die mensen die kiezen voor een lagere thermostaat temperatuur van 16o-17o Celsius kunnen dan in de woonkamer enige panelen erbij hangen (bv boven zitbank, of bij eettafel) om zodoende toch een behaaglijk gevoel te hebben van ongeveer 20o C terwijl men stil zit.

Het kopen van warmtepanelen (vanaf €200/stuk) is nu bij vele bouwmarkten of via internet mogelijk. U zult er ook minimaal 1 thermostaat/regelaar bij moeten kopen. Als u eenmaal een thermostaat hebt dan kunnen soortgelijke panelen erbij geplaatst worden. Na ophangen van paneel kunt u de stekker in het stopcontact doen en de klus is klaar!

Na ongeveer 3-5 jaren is deze zuinige en prettige vorm van warmtebron terug verdiend door u omdat u dus gestopt bent met doorgaan van onnodig en duur gas verbruiken.

Voor meer achtergrond informatie kunt u ook deze internet recensie lezen over het nieuwe boek :  http://www.eburon.nl/stralingsverwarming

Andere lezenswaardige websites zijn :

http://www.urgenda.nl/documents/lowresUrgenda-energieneutrale-huizen-lr.pdf

http://www.vaklieden50plus.nl/infrarood-verwarming-woning/

http://www.bouwenwonen.net/interieur/productnieuwsread.asp?id=34377

http://www.koldenhof.services/Infrarood-verwarming/Infrarood-panelen-vs-conventionele-verwarming/desktop/index.php/

Sinds 2013 zijn er door SDW her en der enige projecten gesubsidieerd om warmtepanelen te gaan gebruiken. Deze zijn regelmatig gevraagd omtrent gerief en besparing van energie. Tot heden zijn daaruit positieve resultaten behaald. Het totale aantal van deze projecten is nog gering maar zal hopelijk spoedig snel toenemen. In de SDW – regio is er al een kantoor, en een klaslokaal voorzien van IR-warmte. Spoedig zal een buurthuis en een sportkantine volgen.