In de zomer ligt de haven van de watersport vereniging in Edam vol met boten. Er is volop bedrijvigheid en er wordt genoten van de zon, die dan op zijn sterkst is. Op hetzelfde moment is die zon een fantastische bron voor warm water en elektriciteit. De Watersportvereniging in Edam wil die energie graag benutten en heeft vergaande ambities om helemaal energieneutraal te worden.

Voor de elektriciteit worden er zonnepanelen op het dak van het clubgebouw geplaatst. Er is in eerste instantie uit gegaan van 30 zonnepanelen, maar er bleek zelfs plaats te zijn voor 40 panelen en die worden dan ook geplaatst. Hiervoor is de hulp van de leden ingeschakeld en de betrokkenheid is dan ook groot.

Ook is er warm water voor de douches nodig. Daarvoor wordt tot nu toe nog gas gebruikt, maar er wordt onderzocht hoeveel douchebeurten er per jaar zijn en hoeveel gas er wordt gebruikt. Deze gegevens worden gebruikt om te bepalen hoeveel heatpipes er op het dak van de fietsenstalling moeten komen. Door deze stalling pal op het zuiden te zetten wordt er zoveel mogelijk warmte binnengehaald. In de zomer kan deze warmte voor douchen gebruikt worden en in de winter voor verwarming.

Bij de ingang van het clubgebouw komt een matrixbord te hangen met de opgewekte energie, in de hoop dat leden en passanten bewuster worden in energiegebruik.

Of het helemaal gaat lukken om energieneutraal te worden is nog afhankelijk van verdere besparing en de leden die in moeten stemmen met de plannen. Het ziet er in ieder geval zonnig uit. Het zou fantastisch zijn als dit de eerste volledig energieneutrale haven van Nederland wordt. Stichting Duurzaam Waterland is dan ook blij met dit initiatief en steunt het op alle mogelijke manieren.