Voeding

Wij eten een keer of drie per dag. Een groot deel van ons inkomen gaat naar ons voedsel. Hoe we onze kinderen voeden geeft hen het voorbeeld hoe ze zichzelf later zullen voeden. Collectief een duurzame vraag naar goed eten uitoefenen is een macht van belang. Op dit moment denken we dat dit de aandachtspunten zijn:

Vlees:

  • De productie van 1 kg vlees vereist ongeveer 4 a 5 kg veevoer;
  • Van dezelfde oppervlakte landbouwgrond waarvan 1 persoon met een ‘standaard-dieet’ (met vlees) kan worden gevoed, kunnen 3-7 vegetariërs of 12-20 veganisten leven;
  • Er wordt geschat dat het aandeel van de veeteelt in de verdwijning van het tropisch regenwoud 80% is. Men gebruikt het “vrijgekomen” gebied veelal voor de verbouw van  soja – basis grondstof voor veervoer. Het kappen van tropisch regenwoud is veruit de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van plant- en diersoorten;
  • Om 0,5 kg vlees te produceren is 100 keer zoveel water nodig als voor 0,5 kg graan. Dit is net zo veel water als een gemiddeld westers gezin in een maand voor het totale huishouden gebruikt. Eén portie rundvlees staat gelijk aan de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen. Met het water dat verspild wordt met alleen de Nederlandse rundvleesconsumptie kan een derde van de wereldbevolking een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte voorzien;
  • De veehouderij is met 61% veruit de grootste bron van de zure neerslag die bossen en heide ernstig aantast, zelfs nog ver boven het verkeer (18%);
  • Bij omzetting van graan in dierlijk voedsel gaat van de eiwitten 90% verloren, van de calorieën 96% en van de vezels gaat er zelfs 100% verloren;
  • Over de misstanden in de bio-industrie is elders reeds veel geschreven.

Vanuit duurzaamheids-oogpunt is het dus het beste is om vegetarisch te leven. Vlees is echter ook lekker vinden velen – ook belangrijk want eten is in ons deel van de wereld gelukkig meer dan alleen maar voeding – het is ook gezelligheid en plezier. Eet daarom weinig vlees dat lokaal en “diervriendelijk” geproduceerd is en doe het niet meer dan 2 keer per week. Vlees en zuivel uit het menu halen of ten minste aanzienlijke verminderen is een grote winst factor bij een duurzame levensstijl.

Vis:

  • Eet geen beschermde vissoorten (blue fin tonijn, paling)
  • Gebruik de viswijzer

Groente / fruit:

  • Eet seizoens gebonden;
  • Eet zoveel mogelijk lokaal geproduceerd;
  • Nog beter en erg leuk en makkelijk om te doen: produceer zelf.

Algemeen:

  • Koop minder
  • Koop fair trade
  • Koop niet meer dan nodig is (boodschappenlijstje)

Insipratie over duurzaam eten is op heel veel plekken op het net te vinden maar deze blog is een verslag van 40 dagen “walk the talk” – altijd sterk