≡ Menu

Openbare laadpaal aanvragen

De komende jaren komen er een flink aantal elektrische automodellen bij. Voorheen waren het vooral luxe dure wagens, de modellen die er nu net zijn er nog aankomen zijn alweer een stuk betaalbaarder. Zeker als leaseauto is een elektrische auto door de lage bijtelling extra aantrekkelijk. Natuurlijk hoef je er zelf geen een te kopen, huren als deelauto kan ook.

Om al deze auto’s op te kunnen laden zijn er ook laadpalen nodig. Mocht je zelf geen oprit hebben dan ben je aangewezen op openbare laadpalen. De gemeente heeft op een aantal strategische plaatsen en grote parkeerterreinen al laadpalen geplaatst/gepland, maar voor het plaatsen van een nieuwe laadpaal zijn ook aanvragen nodig.

Ook als er in de directe nabijheid al een laadpaal staat, is het nuttig een aanvraag te doen. Bij veel aanvragen kan er dan een extra laadpaal geplaatst worden. Bovendien heeft de gemeente zo zicht op de toename in het aantal elektrische auto’s.

Aanvragen in Waterland en Edam-Volendam

Een openbare laadpaal kan in de gemeente Waterland en gemeente Edam-Volendam aangevraagd worden via https://laadpaal.mrae.nl. De locatie van een laadpaal wordt vervolgens bepaald aan de hand van voorkeurslocaties, andere aanvragen en bestaande locaties. Op de laadkaart is te zien waar reeds (voorkeurs) locaties zijn en welke er momenteel gerealiseerd worden. Het is dus niet mogelijk om een prive laadpaal te krijgen, de laadpalen zijn openbaar toegankelijk en worden op goed bereikbare plaatsen geplaatst.

Doorlooptijd

Het realiseren van een laadpaal is een complex gebeuren en samenspel van diverse instanties. Het duurt daarom enige maanden van aanvraag tot realisatie. Dien daarom zo snel mogelijk een aanvraag in. Dat kan ook met een getekende overeenkomst, de auto hoeft dus nog niet in bezit te zijn.

Doe een verzoek tot plaatsing van een laadpaal

Over de auteur: Luuk Oosterbaan is energiebesparing specialist. Hij heeft zijn eigen verbruik flink weten terug te dringen en wil daar graag anderen ook bij helpen. Heeft ook een blog over energiebesparing, duurzaamheid en domotica: www.energiepionier.nl

Zoeken