Op initiatief van de Coöperatieve Windenergieverenging Waterland (CWW) is in het najaar van 2011 de Stichting Duurzaam Waterland (SDW) opgericht. Deze stichting stelt zich ten doel duurzame initiatieven, vooral op het gebied van schone energie, te stimuleren en te ondersteunen.

Steeds meer duidelijk is het dat zonne-elektriciteit (PV) en zonne-warmte (zonneboiler) rendabele manieren zijn van energieopwekking die nu ook geschikt zijn voor particulieren. Daarom wil SDW aan inwoners van Waterland de mogelijkheid bieden zelf een start te maken met zonne-energie. Met ingang van 1 juli 2012 stelt SDW per aangelegde PV-installatie, eventueel gecombineerd met een zonneboiler, een bedrag van €400,- als “subsidie” eenmalig ter beschikking per huis-adres.

De spelregels van deze subsidie zijn als volgt:

  • Uitkering van de subsidie vindt plaats NA realisatie van het project – dus NIET via reservering vooraf;
  • Die het eerst komt, die het eerst maalt – er is plek voor ongeveer 55 uitkeringen in dit jaar;
  • U meldt zich aan via dit formulier;
  • Subsidie wordt verstrekt na ontvangst van een foto van het gerealiseerde werk, de bijbehorende factuur en het bijbehorende betalingsbewijs – u scant deze en upload de bestanden via het genoemde formulier;
  • Van toewijzing dan wel afwijzing wordt u op de hoogte gehouden via het email adres dat u op het formulier opgeeft;
  • Betaling vindt plaats op het bankrekening nummer dat u op het formulier opgeeft.

Mogelijke voorzieningen

Algemeen

Voor het gemak en om de gedachten te bepalen worden hieronder een minimum- en een maximum-pakket beschreven voor PV (en eventueel zonneboiler). Deze zijn voor de subsidie verder niet bindend of bepalend – u bepaalt uiteindelijk uw eigen voorziening en u kiest uw eigen leverancier. Maar voor beide varianten geldt dat ze binnen een redelijke periode terugverdiend kunnen worden (ongeveer 7 jaren bij het minimumpakket en 10 jaren bij het maximumpakket). Na deze periode zal uw installatie nog ongeveer 15 jaren of meer “gratis” energie leveren. Vanzelfsprekend zijn er tussen de minimum en maximum variant nog variaties mogelijk afhankelijk van uw specifieke situatie en wensen van u als klant. En in het geval u samen met buren ieder een eigen pakket plaatst is er bij uw installateur misschien nog een extra korting te bedingen.

De omvormer, die noodzakelijk is om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, heeft een kortere levensduur. Na 10-12 jaren zal de omvormer versleten zijn. Een omvormer kost afhankelijk van het vermogen een som van Euro 400 – 700/stuk. Recentelijk zijn er micro-‘omvormers’ op de markt gekomen. Deze kosten €165/stuk incl. btw per paneel. Zij vormen dus om per paneel en niet voor alle panelen in een keer. Micro omvormers zijn een goede toepassing als in uw situatie enige panelen al snel in de schaduw liggen. De andere panelen gaan dan op volle kracht door. Bij een reguliere omvormer gaan dan alle panelen in lagere productie. Ook goed voor mensen die heel serieus de eigen PV-productie willen volgen. Tevens is de micro-omvormer circa 2x langer gegarandeerd te functioneren dan gewone omvormer, dus is het een besparing van kostenpost van circa Euro 300 – 700 (nieuwe vervangende omvormer), die u zou kunnen verwachten na ongeveer 10 jaren. Uw installateur kan u over micro-omvormers adviseren.

U kunt berekenen wat de zonnepanelen u opleveren door dit model te downloaden en in te vullen.

Hieronder vindt u een minimum pakket en een maximum pakket. Zij dienen slechts om de gedachten te bepalen. U komt in aanmerking voor subsidie hoe u uw eigen pakket ook samenstelt.

Minimumpakket: PV-elektriciteit van uw schuurdak

Voor een brede introductie van zonne-energie onder CWW-leden biedt het minimum-pakket” de beste mogelijkheid: aantrekkelijk geprijsd en makkelijk te installeren.
Op uw gunstig gelegen plat schuurdak (met zon tussen 9 en 16 uur) is op eenvoudige wijze een pv-installatie van 4,8 m2 (3x een paneel van 1,6 m2) te installeren. De panelen worden geplaatst op bijpassende frames en aangesloten via een bijpassende Omvormer (of micro-omvormers) op het dichtstbijzijnde stopcontact. (Maar zelfs bij plat neerleggen van de panelen is er nog 93% efficiëntie van omzetting van daglicht naar energie). Naar verwachting levert een dergelijke installatie 610 kWh per jaar (circa 25% van het stroomverbruik / gemiddeld gezin).
Vanwege zijn simpelheid kan dit pakket zelf geïnstalleerd worden, maar SDW suggereert hierbij om een van de “SDW”-installateurs mee te laten kijken en uw installatie te controleren. Dit laatste kan tegen geringe kosten en eventueel met uw buren samen bekostigd worden.
Dit laagdrempelige pakket kost rond de €1200 – 1550 incl. btw. Met aftrek van de SDW-subsidie van € 400 zijn de kosten voor u dan circa € 800 – 1150.

Basis onderdelen van dit ‘minimum’ pakket zijn:

  •     3x PV paneel van 235 Wpiek
  •     1x Omvormer (van gelijkstroom naar wisselstroom omvormen) of 3x micro-omvormer
  •     Montage set / frame
  •     Kabels, en connectoren

Installatie begeleiding is een optie en kost circa Euro 55 incl.btw/uur. (Kan tegelijk voor enkele buren samen zijn. Begeleider helpt met boren en bevestigen van de omvormer in uw schuur).
Wanneer u dit ‘minimum’ pakket zal gaan vervangen na 25 jaren van gebruik, dan zou het u zomaar in totaal circa Euro 5000 aan elektriciteit rekeningen bespaard kunnen hebben.

Maximumpakket: PV-elektriciteit en Zonneboiler (warm water)

Bij dit pakket is de stroomopbrengst drie keer zo groot als die van het minimumpakket: er wordt 14,5 m2 aan zonnepanelen op het huisdak geïnstalleerd. Door grotere stroomproductie moet er bij dit pakket een aparte elektro-groep in de stoppenkast geïnstalleerd worden. Daarnaast wordt aangeraden om ook tegelijkertijd 2,4m2 zonnecollectoren te installeren voor warmwatervoorziening (voor warm douche en kraanwater). Hiermee wordt op uw gasrekening bespaard.

Het plaatsen van de 9 PV-panelen (elk met afmetingen 1,6m x 1m) voor de ‘groene’ stroom en ook van het boiler-paneel (met afmetingen 2.1m x 1,15m) zal op het huisdak richting ZW tot ZO moeten plaats vinden door een erkend installateur, die goed let op de veiligheid van werken. Onderdeel van de zonneboiler is ook een voorraadvat voor het warme water. Dit vat kan afmetingen hebben als 0,5m (dikte) x 1m x 1m. en zal binnen het huis in nabijheid van de CV ketel moeten komen te staan of aan binnenmuur op gehangen worden.

De kosten voor dit pakket ‘Maximum’ zijn circa € 8950 incl. btw (met aftrek van de SDW-subsidie dus € 8550). Aangezien u elk jaar circa € 800 bespaart op gas en elektra kosten is het zeer aantrekkelijk om aan dit project mee te doen. Na het 11e jaar is alle ‘groene’ stroom en ‘groene’ warme water gratis voor u. De PV-panelen gaan vaak 25 jaar of langer mee en een zonneboiler is bijna onverwoestbaar.

Basis onderdelen van dit maximum pakket zijn:

  •     9x PV panelen van 235 Wpiek
  •     1x Omvormer (van gelijkstroom naar wisselstroom omvormen) of 9x micro-omvormer
  •     Aanbrengen extra elektro groep in meterkast
  •     Montage set / frame
  •     Kabels, en connectoren
  •     Zonneboiler van 2,4 m2 met boilervat van 110 liter
  •     Installatie arbeid voor gehele project
  •     Gebruik hoogwerker of steiger

Ook hier geldt dat samenwerken met buurtgenoten tot interessante reductie van kosten kan leiden m.n. bij gebruik van hoogwerker en/of steiger (reductie van Euro 150 – 300/dak).
Na 25 jaren trouwe dienst zal dit ‘maximum’ pakket u circa Euro 22’000 bespaart hebben aan gas en elektra kosten.

De installateurs waarmee SDW vooraf overleg gehad heeft, en ook blijft houden omtrent deze bovenstaande actie, zijn:

  • Bij ‘t Vuur, Edam www.bijtvuur.net (Dhr. S. de Boer: 0299-371881)
  • Ronday, Monnickendam www.ronday.nu (Dhr. A. Kloppenburg 0299-657770)
  • Waterland Installatietechniek, Broek in Waterland www. waterlandinstallatietechniek.nl (Dhr. L. De Boer, 020 – 403 32 78)
  • Zonnepanelen Volendam (Dhr. D. Tol: 0299 – 320137)

SDW adviseert u om met deze installateurs in contact te treden wanneer u wilt beginnen met nieuwe en duurzame zonne-energie bij uw eigen huis. Ook deze installateurs willen positief meedenken indien u met meerdere in zelfde straat/buurt samen doet bij installeren in zelfde week. Dit kan nog leiden tot een interessante korting.

U kiest uiteindelijk uw eigen installateur. Wie u ook kiest – U kunt toch in aanmerking komen voor de Euro 400 subsidie.

Op www.sdwaterland.nl kunt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen omtrent deze actie. Regelmatig zal er meer informatie beschikbaar komen.