Wil jij het minder warm hebben in je tuin of huis in de zomer? Drinkwater besparen? Meer insecten en vogels aantrekken én CO2 en fijnstof in jouw directe omgeving verminderen? Wij geven verschillende subsidies; voor het aanleggen van een groen dak, het vervangen van tuintegels door groen, het plaatsen van een regenton, een insectenhotel en composteren dmv een compostvat/wormenhotel ed..  

Inspiratie opdoen?
Weten hoe je een mooie, gifvrije tuin aanlegt? Waar je biologische planten en bollen kunt kopen? En waar je een goede duurzame hovenier vindt om je te helpen bij het aanleggen van je tuin of het plaatsen van je groene dak? Bekijk dan ons inspiratieartikel

De nieuwe aanvraagronde is gestart op 1 juli 2023 met een nieuw budget. In totaal is er € 30.000 begroot.

Je kunt voor alle vijf de onderstaande groene maatregelen, die zijn uitgevoerd na 1 juli 2022, subsidie aanvragen. Per huishouden mag je voor alle vijf de onderdelen eenmalig subsidie aanvragen, met een maximum van €600,- in totaal.

Want waarom niet meteen alles in een keer goed aanpakken? Als je toch bezig bent met het aanleggen van dat groene dak, kun je net zo goed meteen ook die regenton eronder plaatsen. En haal dan ook wat tegels weg voor meer groen in je tuin en plaats een insectenhotel en een compostbak of wormenhotel. Dat groen kun je dan mooi water geven met regenwater uit de regenton en je eigen compost. Win-win dus.

1. Groene daken

Wil jij een groen dak aanleggen? Dan krijg je van ons een subsidie van 50% met een maximum van €250,-. Dat komt ongeveer neer op 8 vierkante meter groen sedumdak, een van de mogelijkheden. Je kunt ook kiezen voor inheemse grassoorten, kruiden of zelfs een moestuin of daktuin. Over het algemeen kost dat meer geld.

Tip: Laat je groene dak aanleggen door Solarsedum.nl met sedumpluggen (langere levensduur) en krijg advies over zonnepanelen, of koop je biologische sedummatten of cassettes bij Sedumplus.nl of Earthkweek.nl

Voordelen
Een groen dak heeft allerlei voordelen, zoals het opvangen van water voor minder wateroverlast. Maar denk ook aan het aantrekken van insecten en de verkoelende werking. Erg fijn voor de hete zomer. Ook zorgt het voor een schonere lucht omdat CO2 en fijnstof afnemen.


2. Tegel eruit, groen erin

Denk jij er al langer over om je tuin te vergroenen en die tegels (of een deel ervan) eruit te halen? Wij helpen je graag. We geven een subsidie van 50% met een maximum van €100,-. Met tegels bedoelen we alles wat niet groen is, dus grind, vlonder, terras enz. Groen is alles van gras tot boom. De benodigde tuinaarde en mest valt ook onder de subsidie.
Let wel op dat je biologische planten koopt zodat er geen giftige bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij het opkweken en deze dus ook niet in jouw tuin belanden.

Tip: Koop je biologische planten, heesters of bomen via een van de volgende sites:

Voordelen
Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hun tuin willen vergroenen. En dat snappen wij. Een groene tuin biedt veel meer verkoeling in de zomer. Bovendien trek je bijen, vlinders en andere waardevolle insecten aan en daardoor nog veel meer dieren. Denk bijvoorbeeld aan vogels en egels. Genieten! Ook helpt een groene tuin met het verminderen van CO2.

3. Regenton

Zonde om schoon drinkwater te gebruiken voor het water geven van je tuin. Wij verstrekken een subsidie van 50% met een maximum van €100,- voor het aanschaffen van een werkende regenton aangesloten op een regenpijp. Denk niet dat er alleen ouderwetse regentonnen zijn. Tegenwoordig zijn er ook modellen die een mooie eyecatcher in je tuin zijn. Je hebt veel keuze, zowel online als in het tuincentrum: van hout tot duurzaam kunststof en van rond tot een smalle zuil.

Tip: Koop je regenton bij elho.com die geproduceerd zijn met 100% windenergie van hun eigen windmolen.

Voordelen
Je bespaart jaarlijks honderden liters water (afhankelijk van het formaat). Zeker in droge tijden, is het fijn dat je een eigen watervoorraad hebt. Ook is regenwater stukken beter voor de bodem en planten (zowel buiten als binnen). Kraanwater bevat namelijk kalk en mineralen en daar houden lang niet alle planten van. Let wel op: zorg dat je altijd een deksel op de regenton legt, om muggen tegen te gaan.

4. Insectenhotel

Het gaat niet goed met de insectenstand in Nederland. Vooral de wilde bij heeft het zwaar o.a. omdat er steeds minder voedsel te vinden is. Met het ophangen van een insectenhotel, help jij insecten. Hang het hotel op een zonnige plek, het liefst gericht op het zuiden en zorg voor lekker veel biologisch geteelde bloemen met nectar in de omgeving. Ook water is welkom (het liefst op maximaal 1,5 meter afstand van het hotel). Als je wat grotere kiezels in een vogelbadje legt, kunnen de insecten er ook drinken. Wij subsidiëren 50% van de kosten met een maximum van €50,-.

Tip: koop je insectenhotel via een van de volgende sites:

Je kunt er ook een zelf maken. Op natuurmonumenten.nl vind je leuke tips. Vaak zijn de varianten in bouwmarkten of voordeelwinkels niet van goede kwaliteit waardoor de insecten er weinig aan hebben.

Voordelen
Met meer insecten in jouw tuin, trek je vanzelf ook andere dieren, zoals vogels en egels, aan. Wat is er nou fijner dan wakker worden van fluitende vogels in jouw tuin? En die egels? Die zijn dol op slakken. Heb je een (kleine) moestuin in je tuin? Dan helpen de insecten jou een handje met de bevruchting van bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, bessen, appels en courgettes.

5. Composteren

Hoe leuk is het om jouw eigen compost te maken van gft-afval? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een composthoop- of bak of een wormenhotel, deze is vaak compact en past ook in kleine tuin of op jouw balkon. Voor kinderen reuze interessant om te zien hoe de wormen de restjes afval omzetten in vruchtbare compost die je zelf weer kunt gebruiken. Je krijgt van ons 50% van de factuur gesubsidieerd met een maximum van €100,-.

Voordelen
Composteren is een duurzaam en schoon alternatief voor je groente –en fruitafval. Met de compost kun jij de grond in jouw sierborder, bloempotten/bakken of moestuin verbeteren. Compost zorgt ervoor dat planten beter groeien én niet onbelangrijk dat water beter wordt vastgehouden. Je hoeft daardoor dus minder water te geven.

Beginnen?

Maak voor je start met vergroenen een foto van je beginsituatie, vervolgens een foto van je afgeronde project, de factuur en het betalingsbewijs. Deze heb je nodig bij de aanvraag. Alle andere voorwaarden lees je hieronder.

Voorwaarden

De factuurdatum moet op of na 1 juli 2022 liggen. Subsidie wordt pas na realisatie van de maatregel toegekend en zolang er budget beschikbaar is of tot en met uiterlijk 29 juni 2024. De subsidie is beperkt tot particulieren in de Gemeente Waterland en Gemeente Edam-Volendam.

Per huishouden mag je voor alle vijf de onderdelen eenmalig subsidie aanvragen, met een maximum van €600,- in totaal. Want waarom niet meteen alles in een keer goed aanpakken? Als je toch bezig bent met het aanleggen van dat groene dak, kun je net zo goed meteen ook die regenton eronder plaatsen. En haal dan ook wat tegels weg voor meer groen in je tuin en plaats een insectenhotel en een compostbak of wormenhotel. Dat groen kun je dan mooi water geven met regenwater uit de regenton en je eigen compost. Win-win dus.

Als je alles zelf aanlegt, kun je ons de aankoopbon sturen. Huur je een bedrijf in? Stuur dan de factuur op.