Wil jij een koelere tuin in de warme zomer? Meer insecten, vogels en andere dieren aantrekken? Het milieu een handje helpen? Wij geven je handige tips voor het aanleggen van een duurzame tuin.

Wil jij graag een tuin die beter is voor jezelf, de dieren en de omgeving waarin je leeft? Dan kun je een aantal dingen doen:

Vervang je tegels door groen

Dit is waar het mee begint. Haal (een deel van) je tegels, terras, grind etc uit je tuin en vervang dat door groen. Dat kan zijn gras, een border met planten of bijvoorbeeld een moestuin. Groen in je tuin zorgt ervoor dat het regenwater beter wegloopt en dat je veel minder last hebt van warmte in de zomer. Bovendien zijn insecten, vogels en andere dieren je dankbaar want je tuin verandert opeens in een voedselplek.

Koop gifvrije planten

Als je aan de slag gaat met het vergroenen van je tuin, koop dan het liefst gifvrije, biologische planten of bloembollen. Waarom? Gif kan schadelijk zijn voor insecten en de dieren die hen weer opeten. En dat wil je nou juist niet. Waar kun je gifvrije planten en bloembollen kopen? Onder andere bij Sprinklr en Natural Bulbs. Je hebt ook kwekerijen waar ze gifvrij planten opkweken. Check dat altijd even voordat je langsgaat.

Vang je regenwater op

Planten in je tuin zijn dol op regenwater. In drinkwater zit vaak veel kalk en allerlei mineralen. Plaats dus een regenton in je tuin om het regenwater op te vangen. Met een kraantje laat je het water zo in je gieter lopen. Vaak kun je er ook een tuinslang aan vastmaken. Op deze manier maak je je planten blij én je portemonnee, want je bespaart honderden liters drinkwater.  

Maak je dak groen

Heb jij een schuurtje, tuinhuis of uitbouw in je tuin staan? Overweeg dan om er een groen dak van te maken. Het ziet er prachtig uit, trekt insecten aan en zorgt voor minder wateroverlast in je tuin. Ook filtert het fijnstof uit de lucht. Je kunt kiezen voor een sedumdak, maar ook voor mooie grassen of bijvoorbeeld een moestuin. Er is van alles mogelijk!  

Maak meer rommel

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar hoe netter en aangeharkter jouw tuin, hoe minder insecten en dieren je zult aantrekken. Dus maai dat gras wat minder vaak en leg snoeiafval in een hoek in plaats van dat je het in de groencontainer gooit. Dat rommelige hoekje is een ideale plek voor egels, maar ook voor vogels en insecten. Wil je nog gastvrijer zijn? Hang dan ook een insectenhotel en een vogelhuisje op.

Bestrijd plaagdieren natuurlijk

Gebruik geen gif in je tuin om luizen, slakken, rupsen en ander “ongedierte” te bestrijden. Vogels en egels krijgen dit gif ook binnen als ze deze dieren eten. Gebruik liever natuurlijke manieren. Tegen luizen kun je bijvoorbeeld lieveheersbeestjes inzetten en tegen slakken kun je aaltjes gebruiken. Als je zorgt voor een welkom gevoel voor de egel, ruimt die gratis en voor niets je slakken op. En trek je vogels aan, dan eten zij een deel van de rupsen op.

Voorkom onkruid slim

Onkruid kun je beter voorkomen dan bestrijden. Hoe? Door te mulchen (een laagje organische materiaal over de bodem verspreiden) tussen de planten door. Dat kan bijvoorbeeld met houtsnippers. Voordeel: je bodem droogt minder snel uit (minder water geven dus!) en wordt gezonder omdat de houtsnippers uiteindelijk worden omgezet in compost.

Zelf aanleggen, of een hovenier inhuren?

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag met al deze tips, maar heb je niet zulke groene vingers of twee linkerhanden? Dan kun je ook een hovenier inhuren. Zorg dan wel dat je kiest voor een duurzame hovenier. Via groenkeur.nl of CO2-prestatieladder van SKAO kun je er eentje vinden. In onze regio is dat bijvoorbeeld Hovenier DonkerGroen van Donkergroep. 

Goed nieuws: subsidie

Ben jij klaar voor het vergroenen en verduurzamen van jouw tuin? Dan hebben we goed nieuws. Stichting Duurzaam Waterland geeft inwoners van de Gemeente Waterland en Edam-Volendam subsidie voor tegels vervangen door groen, een groen dak én het installeren van een regenton.

Geniet van jouw groene paradijs!