Wil jij het minder warm hebben in je tuin of huis in de zomer? Drinkwater besparen? Meer insecten en vogels aantrekken én CO2 en fijnstof in jouw directe omgeving verminderen? Wij geven nu subsidie voor het aanleggen van een groen dak, het vervangen van tuintegels door groen en het plaatsen van een regenton (uitgevoerd vanaf september 2020). Per 1 juli 2021 start de nieuwe aanvraagronde met een nieuw budget. In totaal is er € 25.000 begroot.

Inspiratie opdoen?
Weten hoe je een mooie, gifvrije tuin aanlegt? Waar je biologische planten en bollen kunt kopen? En waar je een goede duurzame hovenier vindt om je te helpen bij het aanleggen van je tuin of het plaatsen van je groene dak? Bekijk dan ons inspiratieartikel

We geven subsidie voor 3 verschillende maatregelen die elkaar versterken:

1. Groene daken

Wil jij een groen dak aanleggen? Dan krijg je van ons een subsidie van 50% met een max van €250,-. Dat komt ongeveer neer op 8 vierkante meter groen sedumdak, een van de mogelijkheden. Je kunt ook kiezen voor inheemse grassoorten, kruiden of zelfs een moestuin of daktuin. Over het algemeen kost dat meer geld.

Voordelen
Een groen dak heeft allerlei voordelen, zoals het opvangen van water voor minder wateroverlast. Maar denk ook aan het aantrekken van insecten en de verkoelende werking. Erg fijn voor de hete zomer. Ook zorgt het voor een schonere lucht omdat CO2 en fijnstof afnemen.


2. Tegel eruit, groen erin

Denk jij er al langer over om je tuin te vergroenen en die tegels (of een deel ervan) eruit te halen? Wij helpen je graag. We geven een subsidie van 50% met een max van €100,-. Met tegels bedoelen we trouwens alles wat niet groen is, dus grind, vlonder, terras enz. Groen is alles van gras tot boom. De benodigde tuinaarde en mest valt ook onder de subsidie.

Voordelen
Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hun tuin willen vergroenen. En dat snappen wij. Een groene tuin biedt veel meer verkoeling in de zomer. Bovendien trek je bijen, vlinders en andere waardevolle insecten aan en daardoor nog veel meer dieren. Denk bijvoorbeeld aan vogels en egels. Genieten! Ook helpt een groene tuin met het verminderen van de CO2-uitstoot.

3. Regenton

Zonde om schoon drinkwater te gebruiken voor het water geven van je tuin. Wij verstrekken een subsidie van 50% met een max van €100,-  voor het aanschaffen van een werkende regenton aangesloten op een regenpijp. Denk niet dat er alleen ouderwetse regentonnen zijn. Tegenwoordig zijn er ook modellen die een mooie eyecatcher in je tuin zijn. Je hebt veel keuze, zowel online als in het tuincentrum: van hout tot duurzaam kunststof en van rond tot een smalle zuil.

Voordelen
Je bespaart jaarlijks honderden liters water (afhankelijk van het formaat). Zeker in droge tijden, is het fijn dat je een eigen watervoorraad hebt. Ook is regenwater stukken beter voor de bodem en planten (zowel buiten als binnen). Kraanwater bevat namelijk kalk en mineralen en daar houden lang niet alle planten van. Let wel op: zorg dat je altijd een deksel op de regenton legt, om muggen tegen te gaan. 

Beginnen?

Maak voor je start met vergroenen een foto van je beginsituatie, vervolgens een foto van je afgeronde project, de factuur en het betalingsbewijs. Deze heb je nodig bij de aanvraag. Alle andere voorwaarden lees je hieronder.

Voorwaarden

De factuurdatum moet op of na 1 september 2020 liggen. Subsidie wordt pas na realisatie van de maatregel toegekend en zolang er budget beschikbaar is of tot uiterlijk 30 juni 2022. De subsidie is beperkt tot particulieren in de Gemeente Waterland en Gemeente Edam-Volendam.

Per huishouden mag je voor alle drie de onderdelen eenmalig subsidie aanvragen. Want waarom niet meteen alles in een keer goed aanpakken? Als je toch bezig bent met het aanleggen van dat groene dak, kun je net zo goed meteen ook die regenton eronder plaatsen. En haal dan ook wat tegels weg voor meer groen in je tuin. Dat groen kun je dan mooi water geven met regenwater uit de regenton. Win-win dus.

Als je alles zelf aanlegt, kun je ons de aankoopbon sturen. Huur je een bedrijf in? Stuur dan de factuur op.