De gemeente Waterland start met een proef in Zuiderwoude waarbij bestaande lampen in de openbare verlichting in de gehele kern vervangen worden door led-lampen. Wethouder Bromet markeert maandag 15 december de start van deze proef door het vervangen van de eerste lamp.

Wethouder Bromet is enthousiast over de proef: “Het college wil Waterland grondig verduurzamen. Een van de terreinen waar veel zuiniger met energie kan worden omgegaan is de openbare verlichting. We zijn bezig met het maken van een beleidsplan voor alle verlichting in Waterland waarin we kijken hoe we goed, maar zuinig onze gemeente kunnen verlichten. Vooruitlopend hierop krijgt Zuiderwoude LED-verlichting.”
Het voordeel van deze nieuwe led-lampen is, dat het past in de bestaande armaturen, zodat deze niet het hele armatuur vervangen hoeft te worden. Bovendien verbruikt deze verlichting ongeveer 60% minder stroom.

Ook de Stichting Duurzaam Waterland is blij met dit duurzame initiatief in de Gemeente. Na een eenmalige investering is het energieverbruik blijvend lager. Doorgaans is een LED lamp al binnen enkele maanden terugverdiend. Ook is de lichtkleur en de kwaliteit van LED lampen de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor je nauwelijks het verschil meer ziet met een ouderwetse gloeilamp.