Zonnepanelen hoeven niet per se op het zuiden te liggen om een goede opbrengst te halen. Een oost-west opstelling, met zowel panelen op het oosten als het westen is door de gedaalde prijs van panelen ook aantrekkelijk geworden. Omdat niet alle panelen tegelijkertijd hun maximum aan energie halen, kan worden volstaan met een kleine omvormer.

Maar ook panelen die (vrijwel) plat op een schuurtje liggen wekken genoeg op. Het afgelopen jaar heb ik een praktijktest gedaan met 3 panelen op de schuur. in totaal 760 Wp. En wat blijkt: de opbrengst is nog steeds 87 % van het theoretisch maximum. Met deze drie panelen, die elk een eigen micro-omvormer hebben, is in een jaar tijd 665 kWh opgewekt. Oftewel € 140!

Op zo’n schuurdak zijn de panelen zelf eenvoudig neer te leggen. En tot 2 a 3 panelen mogen ze op een bestaande groep aangesloten worden. Kortom, een mooie eenvoudige stap om met zonnepanelen te beginnen. Een set van 2 panelen kost ongeveer € 850,- en mag direct op een bestaande groep worden aangesloten. Na aftrek van de BTW is dat nog € 702,50,-. De terugverdientijd is dan iets meer dan 7 jaar.