In Edam kreeg dit jaar weer een gezin ook het plan om PV-panelen te installeren. Men heeft eerst enig huiswerk gedaan en begon toen met een stel offertes opvragen. Echter de drie offertes waren niet erg indrukwekkend en het gevoel bleef dat het nog beter kon als er niet op alleen prijs van de zonnepanelen werd gelet maar ook op een betere jaarlijkse productie.

Het gezin kreeg contact met een meer gespecialiseerd / adviserend onafhankelijk bedrijf en besprak het optimale PV-project. Men moest rekening houden met een dak dat wel redelijk goed op zuid gericht was maar 1. enigszins klein van oppervlak en 2. al vanaf 17u schaduw op de panelen zou werpen. Deze laatste twee tekortkomingen zijn toen met een goed passende techniek overwonnen door 1. panelen met hogere Wp per oppervlak, en 2. het gebruik van optimizers.

Nu hebben deze huiseigenaren 12 Amerikaanse panelen op hun dak van elk 327Wp. En de zonnestroom wordt per paneel met elk zijn optimizer afzonderlijk naar een centrale omvormer geleid. De hele investering is wel 5% duurder geworden dan een meer conventionele installatie van PV met 260Wp/paneel. Hierdoor is de terugverdientijd van 9,5 jaren naar 10 jaren gegaan. Maar na deze eerste 10 jaren is er alleen maar extra voordeel.  Want in de volgende periode van jaar 11 tot jaar 25 geldt: 10% meer kWh, equivalent aan 10% extra CO2 reductie, en ongeveer €1400 extra besparing bovenop de besparing van €14’000 die een gemiddelde PV-installatie toch al bespaart op elektra rekening.

Het doel van dit artikel is om geinteresseerden in PV – productie erop te wijzen dat het belangrijk is om goed kennis te nemen van begrippen als Wp , optimizers (of micro-omvormers), string-omvormers , schaduw , etc etc . Want ook bij PV geldt : goedkoop is duurkoop. Iets meer investeren in PV in jaar 0 zal zich duurzaam en extra profijtelijk terugbetalen na een periode van 25 jaren. Plus er wordt meer Duurzame energie opgewekt en dit is nog het allerbelangrijkste.