In de Stadskrant verschijnt vanaf deze week wekelijks een nieuwe rubriek over duurzaamheid. Deze week een verslag van de Duurzaam Waterland Dag.

Duurzaam duurt het langst – Duurzaam Waterland in de Singel

Afgelopen 9 oktober was het de landelijke dag van de Duurzaamheid. Dit werd zaterdag 17 oktober tijdens de Duurzaam Waterland Dag 2015 in de Singel nog eens dunnetjes overgedaan. Tijdens deze dag, dat een jaarlijks terugkerend evenement beoogd te worden, presenteren duurzame bedrijven zich aan het publiek, van moestuin tot zonnepaneel.

Duurzaamheid leeft in onze samenleving en ook in onze regio, dat bewijst het aantal mensen dat ondanks het druilerige weer zaterdag was afgereisd naar de Singel. Hier werd door Stichting Duurzaam Waterland voor de derde keer een dag van de duurzaamheid georganiseerd. Eerdere edities waren in Volendam en Monnickendam en nu dus voor het eerst in Edam.

In de grote zaal en op een deel van het parkeerterrein waren een aantal zeer uiteenlopende bedrijven aanwezig om zichzelf te introduceren, maar vooral om tekst en uitleg te geven. Een korte rondvraag onder de bezoekers bevestigd al snel het beeld dat de meesten hier naar toe zijn gekomen met een specifieke vraag of probleem. In de meeste gevallen had dit betrekking op het besparen van energie in de eigen woning.

Soort parels

Hoe kan ik de enkelsteens muren van huis bijvoorbeeld isoleren? Bij BKB bouw hebben ze daar een oplossing voor met een voorzetwand die ze kunnen isoleren met een soort parels. Er wordt direct een afspraak gemaakt. “Ik ben blij!” aldus een bewoner van een oud, vochtig huisje in de binnenstad van Edam. Een andere bezoeker die reeds in het bezit is van zonnepanelen heeft zoveel stroom over, dat ze nu graag het gebruik van gas wil terugdringen. Bij de warmtepanelen wil iemand weten of dit een geschikte oplossing is voor het verwarmen van de badkamer. “Ik wil graag besparen maar het rendement moet wel op een redelijke termijn haalbaar zijn.”

Portemonnee

Eigenaar en directeur van Sunforce Zonnepanelen Erik de Jongh onderschrijft dit. “Mensen willen graag duurzaam bezig zijn, maar denken ook aan hun portemonnee. Zeker in het geval van zonnepanelen speelt het verdienmodel een rol. Je koopt geen zonnepanelen omdat het een verfraaiing van je huis is, je doet het omwille van het rendement, wel 10 tot 15%. Het feit dat het ook duurzaam is, is dan mooi meegenomen.”

Windgenerator op dak

Er waren ook nieuwe duurzame producten te vinden zoals een zonneboiler voor op het dak of de Ridgeblade, een windgenerator voor op de nok van het dak die volgend jaar op de markt komt. “Niet ter vervanging, maar ter ondersteuning van zonnepanelen. Het rendement per uur is lager, maar draait 24 uur per dag. Het waait in Nederland natuurlijk vaker dan de zon schijnt.”

Biologisch uit de Prinsenstraat

Ook het biologische aanbod was goed vertegenwoordigd. Groentespeciaalzaak Gerard Visser bracht zijn Demeter assortiment onder de aandacht. Geteeld via de principes van de biodynamische landbouw. “ De melk die we verkopen proeft nog echt naar melk, zoals vroeger.” Daarnaast waren de biologische appels en peren uit de Beemster te vinden. Met zelfs een biologische appel geschikt voor mensen met een appelallergie, zelf gemaakte appelstroop en zuivere honing. “Laat ik meteen nog een misvatting uit de wereld helpen, biologische honing is onzin bestaat niet, een bij kan 5 kilometer vliegen en doet wat hij wil. Je hebt wel zuivere honing en dat maakt verschil, geen gevulde suiker maar honing van echte bijen.”

Moestuinen Edam

De moestuinen van de Coöperatieve Tuindersvereniging Edam waren op zoek naar nieuwe leden. “Het is een hele duurzame hobby, afgezien van de opbrengst, hoef je ook nooit meer een cadeautje te kopen. Je kunt iemand een bos bloemen uit eigen tuin geven, of zelfgemaakte jam of gewoon wat verse groenten.”

Kruising auto/fiets

Duurzaam Waterland de singel web
De bezoekers hoefde zich niet te vervelen. Er waren workshops en lezingen, bijvoorbeeld over De Blokwhere, een nieuwe basisschool in Volendam die dankzij zonnecollectoren op het dak en warmtewinning uit de grond geen gebruik van gas hoeft te maken. Op het parkeerterrein waren elektrische auto’s en scooters te vinden, maar er kon ook een proefrit gemaakt worden met de Elf, een kruising tussen een elektrische fiets en auto, uitgerust met een kleine elektrische motor die met de trappers wordt aangedreven. Alsof dat nog niet duurzaam genoeg is, zitten er zonnecollectoren op het dak om de accu van stroom te voorzien. Buiten kon men ook terecht voor een korte wandeling op zoek naar bijzondere bloemen en planten in de omgeving

Groeiende belangstelling

Het was een gezellige drukte en de eerste Duurzaam Waterland in Edam was een succes. Erik de Jongh van Sunforce: “Mensen worden steeds bewuster, gaan duurzamer denken dat is heel leuk om te zien. Het publiek wordt algemener, het wordt uit het segment van de geitenwollensokken getrokken. Steeds meer mensen tonen interesse en denken: hey ik wil er ook wat mee!”