De techniek van het maken van zonnepanelen schrijdt voort. Het is nu zo dat de prijzen voor een paneel flink lager zijn dan ongeveer 5 jaren terug. Ook is het nu zo dat er per paneel meer groene stroom wordt opgewekt dan 5 jaren terug.

Burgers kunnen nu kiezen uit PV-panelen die een vermogen hebben tussen 260 wattpiek (Wp) en 330 wattpiek (Wp). Prijzen voor deze panelen zijn niet het zelfde en de panelen met grotere Wp zijn altijd duurder. Dit artikel zal hieronder uitleggen dat het neerleggen van panelen met hogere Wp goed is voor het terugdringen van fossiel energiegebruik en daarmee ook voor uw portemonnee.

Een paneel produceert in een jaar ongeveer het zelfde getal aan kWh als dat het aan vermogen heeft dat uitgedrukt wordt in Wp. Dus een 260Wp paneel levert ook rond 260 kWh aan groene stroom. (En een 330 Wp paneel levert in een jaar rond 330 kWh aan groene stroom). Momenteel kost een kWh aan ‘grijze’ stroom rond €0,20.  En omdat het 330Wp paneel 70kWh meer groene stroom per jaar produceert is er financieel 70 x €0,20/kWh = € 14,00 in elk jaar terug te verdienen. Bij een levensduur van 25 jaren voor een paneel wordt uiteindelijk 25 x € 14,00 = €350,- meer terugverdient.

U leest hierboven hoe Duurzaamheid met pv-panelen op uw eigen dak een hogere ‘groene – stroom’ productie kan hebben met de betere zonnepanelen (die nu al 330 Wp hebben aan vermogen). En ofschoon die duurder zijn dan kleinere panelen van 260 Wp vermogen, zullen die toch in financiele zin uw voordeel opleveren na 25 jaren van gebruik.

Daarom: SDW spoort u aan om voor duurzaamheid voor iedereen en voor uw eigen gewin te kiezen voor zonnepanelen met hoogst mogelijke vermogens (Wp).