Sinds vorige week is de gaskraan dichtgedraaid in het huis van Marnix Rozenga, zijn vrouw en drie jonge kinderen. De uitgebouwde hoekwoning in Ilpendam uit 1980 wordt nu volledig verwarmt met elektriciteit. Het is het eerste huis dat gebruik maakt van de subsidie van de Stichting Duurzaam Waterland voor het fossielvrij maken van bestaande woningen in Waterland.

De eigenaar was er al vroeg bij met het plaatsen van zonnepanelen. Februari 2011 werden de eerste panelen geplaatst en inmiddels ligt ook het tuinhuis en het platte dak van de uitbouw vol met panelen. Doordat er een overschot aan energie onstond werd er gezocht naar een manier om het gasverbruik te verplaatsen naar elektriciteit.

Nog voordat eind 2015 de landelijke subsidieregeling op warmtepompen bekend werd gemaakt, kwam er een lucht/water warmtepomp uit Duitsland in de achtertuin te staan. Een warmtepomp gebruikt een klein beetje energie om daarmee veel warmte uit de buitenlucht te halen. Deze energie wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige warmte om het huis mee te kunnen verwarmen. In de woonkamer met vloerverwarming en in de rest van het huis nog met gewone radiatoren.

De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht

De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht

Dat verwarmen bleek afgelopen winter prima te gaan. Er was alleen nog een beetje gas nodig voor warm water om te kunnen douchen en om op te koken. De € 2000 subsidie was het laatste zetje dat nodig was om ook hier alternatieven voor te zoeken. Er kwam een inductiekookplaat en een boiler die aangesloten kon worden op de warmtepomp om zo ook efficiënt warm water te kunnen maken.

Qua comfort is er helemaal niets veranderd. Het is zelfs comfortabeler geworden. De 300 L boiler is groot genoeg om met 5 personen achter elkaar te kunnen douchen. De inductieplaat is sneller op temperatuur dan een kooktoestel op gas en de verwarming is altijd lekker warm. Alleen de energierekening, die is echt bijna nul.

€ 16.500 kostte het om dit huis helemaal fossielvrij te maken. Dat zijn voornamelijk materiaalkosten. De bewoner heeft zelf het meeste installatiewerk gedaan en geen advieskosten gemaakt.

Stichting Duurzaam Waterland heeft nog steeds subsidie beschikbaar om nog een aantal huizen in de Gemeente Waterland en Edam-Volendam fossielvrij te helpen maken. Neem contact op via info@sdwaterland.nl voor meer informatie.