In Broek in Waterland liggen er sinds kort 272 zonnepanelen op het dak van een boerenschuur in de Noordmeer polder. De buurt profiteert van de opgewekte zonne-energie. 50 Huishoudens doen mee.

Zon op Waterland

Deelnemers worden lid van de coöperatie Zon op Waterland. Zij investeren in een aantal zonnepanelen. De coöperatie koopt de zonnepanelen en laat de zonnestroominstallatie ontwerpen en bouwen. De coöperatie is eigenaar van het systeem. De leden zijn samen eigenaar van de coöperatie. Zon op Waterland is een van de postcoderoos projecten van Coöperatie Zon op Nederland.

Eigen schone energie én rendement

De leden krijgen energiebelasting (en BTW) terug over elk kilowatt uur (KWh) dat wordt opgewekt. Eén zonnepaneel levert zo’n 250 KWh per jaar. Dit betekent een belastingkorting van ruim €30,- per paneel. Daarnaast profiteren de deelnemers van de opbrengsten uit de verkoop van de opgewekte zonnestroom. Dit zal naar verwachting zo’n €10,- per paneel zijn. De deelnemers van de coöperatie verdienen hun investering in zo’n 8 tot 10 jaar terug. Ook daarna blijven zij voordeel houden van de opbrengst van de zonnepanelen. Op jaarbasis wordt een rendement van 4 tot 5% verwacht. De rente op een spaarrekening levert op dit moment een stuk minder op! De deelnemers van Zon op Waterland produceren vanaf nu hun eigen schone energie en dragen daarmee bij aan een duurzame leefomgeving.

De rol van Stichting DuurzaamWaterland

Omdat in de eerste fase het vaak nog onzeker is of het project wel gaat slagen, maar er wel al kosten moeten worden gemaakt heeft Stichting Duurzaam Waterland financieel bijgedragen aan deze opstartkosten. Zo konden de initiatiefnemers hun volle aandacht op het project richten.

Fase II

De eerste 272 liggen op het dak bij project Noorderzon

Er is ruimte voor nog eens 272 panelen op de schuur. Inmiddels is daar zo’n 25 % van gereserveerd. Intekenen kan dus nog steeds bij Zon op Waterland.