Bij Stefan de Boer uit Edam is de CV ketel eruit gehaald en op dezelfde plek vervangen door een lucht/water warmtepomp. Daarnaast zijn er 15 LG 315Wp hoogrendement zonnepanelen geplaatst op de schuur. Daarmee is deze woning niet alleen fossielvrij maar ook energie neutraal geworden.

De verwarmingsinstallatie was al geschikt voor lage temperatuur verwarming dus daar hoefde gelukkig niets meer aan gedaan te worden.Voor het warme water is er een 200 L RVS boiler geplaatst. Met deze opstelling is er geen cv-ketel meer nodig maar wordt er enkel nog elektriciteit gebruikt. DuurzaamAan heeft berekend dat de warmtepomp ongeveer 3.000 kWh per jaar nodig gaat hebben. De zonnepanelen zorgen met ongeveer 5.000 kWh per jaar voor meer dan genoeg energie.


Koken op inductie

Om ook definitief de gasmeter te verwijderen hebben we een inductiekookplaat geplaatst. Wonder wel kookt het sneller en misschien wel beter dan op gas. Nu de winter al een klein beetje op gang is gekomen blijkt dat alles ook zo werkt als vooraf bedacht.

Kosten

De kosten voor deze aanpassing waren wel behoorlijk hoog maar door de subsidie voor de warmtepomp €2400,- en van SDW €2000,- is het toch heel interessant:

  • Warmtepompinstallatie kosten               €14.500,- incl btw en excl aftrek subsidie;
  • Zonnepanelen                                             €10.000,- incl btw
  • Kookplaat                                                     € 1.200,- incl btw
  • Subsidie                                                        € 4400,-
  • Btw teruggave zonnepanelen                   € 2000,-
  • Totale investering                                       €19.300,-

De jaarlijkse besparing is nu € 1200,- maar naar verwachting zal dat snel oplopen met de verwachte prijsstijgingen op het gas.