Cor was de eerste in Edam-Volendam met zonnepanelen. Hij is jaren door de gemeenschap scheef aangekeken met die rare dingen op het dak. In de loop der jaren is echter het dak en het dak van de buren helemaal vol geplaatst met zonnepanelen, is Cor volledig zelfvoorzienend wat betreft de stroom voorziening en zijn zonnepanelen breed geaccepteerd. Misschien heb je hem ook wel eens zien rijden in opvallende en bestickerde BMW i3. Die rijdt ook volledig op zonnestroom.

Het verwarmen van de woonkamer werd lange tijd geregeld door een lucht/lucht waterwarmtepomp, dus ook daar ging een heleboel stroom naar toe. Alleen het warme water werd nog met de cv ketel (op gas) gemaakt. Om helemaal van het gas te gaan is er een lucht/water warmtepomp van Nefit geplaatst die naast het warme water ook de gehele begane grond verwarmt. De nog bestaande radiatoren zijn vervangen door Jaga DBE convectoren. Dat zijn convectoren met een ventilator en kunnen daardoor al bij zeer lage aanvoer temperaturen veel warmte produceren.

Na een aantal opstart problemen lijkt het systeem nu vergelijkbaar met de oude cv ketel te werken en is het in de woning comfortabel warm en is er voldoende warmwater.

De kosten voor deze laatste ingreep waren een kleine € 18.000 voor de warmtepomp, boiler voor warm water en voor het vervangen van meerdere radiatoren.

Kijk voor alle F0 woningen op de pagina energieneutrale voorbeeldwoningen.