In juli start het nieuwe boekjaar voor de Stichting Duurzaam Waterland. Tijd om iets te vertellen over onze plannen.

Er zijn inmiddels verschillende landelijke subsidies op isolatie, warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen. Reden voor ons om de subsidie hierop niet meer te verlengen. In plaats daarvan zullen we ons richten op projecten die moeilijker door een enkele particulier zijn op te starten, maar wel een grote maatschappelijke impact hebben.

Scholeneiland

Het scholeneiland in Monnickendam wordt de komende jaren grondig gerenoveerd. Het mooiste zou zijn als deze gebouwen energieneutraal zullen worden en zonder gas gaan kunnen. Door de vele kinderen en ouders die hier komen heeft een school een voorbeeldfunctie. Daar helpen we graag bij.

Deelauto’s

De oude kernen slibben vol met (tweede) auto’s. Veel daarvan staan vaak stil. Als je een auto deelt zijn er minder auto’s nodig. In Broek in Waterland wordt al een elektrische Nissan Leaf gedeeld. Wij willen als langdurige proef een aantal elektrische deelauto’s in Monnickendam gaan neerzetten.

Voorlichting

Het afgelopen jaar hebben we diverse informatieavonden gehouden over uiteenlopende duurzame onderwerpen. Deze avonden werden goed bezocht en wij krijgen vaak de feedback dat men daadwerkelijk actie heeft ondernomen. Ook voor scholen hebben we budget om aandacht te besteden aan duurzaamheid.

Nieuwe projecten

Heeft u een goed idee voor een duurzaam project dat voordeel heeft voor de gemeenschap, laat het ons weten. Wij staan altijd open voor nieuwe initiatieven. De afgelopen jaren hebben we geholpen bij tientallen projecten die ontstaan zijn bij betrokken bewoners.