De afgelopen jaren renoveerde en verduurzaamde Intermaris in Monnickendam een groot deel van haar huurwoningen. Dankzij het project Duurzaam Wonen Monnickendam hebben inmiddels circa 200 woningen een A- of B-label.

Duurzame opknapbeurt
Wooncomfort en woonlasten (huur + energiekosten) verbeterde door de energiebesparende maatregelen. Intermaris bood de huurders aan om, tegen een huurverhoging, daken, gevels en/of vloeren te laten isoleren. Minimaal 70% van de bewoners van een project moest met deze werkzaamheden instemmen om ze voor iedereen door te laten gaan. Dit percentage werd in alle projecten ruim gehaald. Peter Split, projectleider: “De huurverhoging wordt bij gemiddeld gebruik vaak ruim gecompenseerd. Bewoners verbruiken minder stroom en gas. Maar ook het binnenklimaat is gezonder. En ’s winters is het overal lekker warm en behaaglijk, terwijl de kachel aanzienlijk minder uren draait.” Verder konden bewoners ook kiezen voor het laten aanbrengen van zonnepanelen, om hiermee nog meer te besparen. Naast energiebesparende maatregelen kregen de woningen ook een opknapbeurt. Voegen, kozijnen en deuren zijn vervangen. Daken kregen nieuwe dakpannen en ook goten en hemelwaterafvoeren werden vernieuwd.

Duurzaam Waterland
De Stichting Duurzaam Waterland heeft voor ongeveer € 80.000 bijgedragen aan dit project. Veelal zijn het woningeigenaren die profiteren van subsidies en maatregelen, maar in dit geval is het geld naar de huurders gegaan. Zij ontvangen voor een aantal jaar jaarlijks een deel. Huurders die ook zonnepanelen namen werden extra gestimuleerd.