Er bestaat al lang een heel goede set van oplossingen om zonder gas een woning te verwarmen, te koken en te zorgen voor warm douchewater. De technologieën zijn in energie-arme landen goed doorontwikkeld terwijl Nederland voorrang gaf aan gebruik van Gronings gas.

Gronings gas raakt op en zal in ieder geval duurder worden in komende jaren. Zodoende is er een hernieuwde interesse ontstaan om die ‘vergeten’ technologieën weer verder te ontwikkelen. Zo zijn er voor moderne burgers nu goede alternatieven om op duurzame wijze de eigen woning behaaglijk warm te maken.

Meerdere installateurs in eigen regio Edam-Volendam doen mee aan de ‘Duurzame Energie Markt’ in Edam. Huiseigenaren kunnen hier een goed idee krijgen hoe een woning in komende jaren stapsgewijs aangepast kan worden om uiteindelijk (vrijwel) geheel zonder fossiel gas toch aangenaam te wonen. Basis is dan wel dat woning goed geïsoleerd is.

In totaal zijn er 14-tal bedrijven die u isolatie -en warmte* – technieken tonen en financieel advies kunnen geven over lenen voor duurzame verbouwingen. En er is een zuinige elektrische scooter te zien (80km actieradius). Ook kunt u lid worden van een PV-cooperatie die zonnepanelen op lokale boerendaken legt.

Als het door u nog steeds ingewikkeld wordt gevonden dan kunt u op deze markt ook een afspraak maken voor een ‘maatwerk gesprek’ bij u thuis. Tevens kunt u een afspraak maken voor een warmtescan (€60/woning) om zo de grootste isolatie gebreken op te sporen. Zeker voor woningen van voor 1990 is een warmtescan waardevol.

 

Lokatie en tijd ‘Duurzame Energie Markt’ : 19-22u., 7 febr. in De Singel, Edam

 

* vloerverwarming, LTV-radiator, heat-pipes, warmtepomp (lucht of bodem)