Sinds enkele maanden is de gaskraan dichtgedraaid in het huis van de familie Hoogendoorn. Het huishouden bestaat uit 2 volwassenen en 2 dochters van 17 en 19 jaar.  De stolpboerderij, gebouwd in 2001, wordt nu volledig verwarmd met elektriciteit. Het betreft een vrijstaande woning dus best nog wel een uitdaging.

Boerderij Achtervennen was er al vroeg bij met het plaatsen van zonnepanelen. Februari 2012 werden de eerste 48 panelen geplaatst. Ruim een  jaar later volgen er nog 88 op de werktuigloods. Vanaf dat moment is de Boerderij en de woning energie neutraal. Maar uiteindelijk wilde de familie ook van het gas af. De CV ketel uit 2001 werd vervangen voor een Techneco lucht / wamte pomp type Loria 10 KW. Daarnaast is er Zonneboiler met een voorraadvat van 300 liter geplaatst. Het gasfornuis is vervangen voor een inductie kookplaat. Om ook de elektriciteit voor de verwarming van het huis zelf op te kunnen wekken, zijn er nog 20 zonnepanelen op het dak van de werktuigloods geplaatst.

Een warmtepomp gebruikt een klein beetje energie om daarmee veel warmte uit de buitenlucht te halen. Deze energie wordt opgewaardeerd naar warmte om het huis mee te kunnen verwarmen. De beneden verdieping (110 m2 heeft vloerverwarming. Boven nog gewone radiatoren maar hier vindt nauwelijks verwarming plaats.

Dat verwarmen gaat tot nog toe prima . Er is voldoende warm water om te kunnen douchen en voor ander warm water verbruik.De zonneboiler doet in het voorjaar, zomer en herfst fantastisch werk. Al het warme water wordt ’s zomers door de zon verwarmd. In de winter niet of nauwelijks, dan moet de warmtepomp het helemaal zelfstandig doen. De inductiekookplaat bevalt erg goed. Voordeel is dat er ook minder fijnstof in de woning aanwezig is.

Qua comfort is er helemaal niets veranderd. De 300 L boiler is groot genoeg om met 4 personen achter elkaar te kunnen douchen. De inductieplaat is sneller op temperatuur dan een kooktoestel op gas en de verwarming is altijd lekker warm. De warmtepomp staat in de winter wel constant te draaien. Het toerental is traploos. Hoe kouder het buiten is, harder de pomp moet werken. Je hoort de pomp dan wel draaien maar het geluid veroorzaakt geen overlast.

€ 17.000 kostte de totale installatie inclusief montage. Waterland installatietechniek heeft de apparatuur geleverd en aangelegd. De ervaringen met dit bedrijf zijn bijzonder goed. De 20 zonnepanelen hebben ongeveer 5000 euro gekost. De aanleg en levering is door TB De Jaagweg gedaan.

Dit was de laatste woning in een reeks van pioniers die hun woning gasvrij hebben gemaakt. Bekijk ook de andere woningen zonder gas. Stichting Duurzaam Waterland is inmiddels bezig met het vorm geven van een nieuwe subsidie voor bewoners die hun gasaansluiting op willen zeggen.