Een boeren stal, aan twee zijden volledig bedekt met zonnepanelen. Zo zijn er afgelopen maand maar liefst 864 zonnepanelen bijgekomen via het project ‘Pronken met Zon’. Dit is alweer het vierde postcoderoosproject van Zon op Waterland en tevens het grootste tot nu toe.

Op een zonnige nazomerdag in oktober ligt het opgewekte vermogen al op zo’n 60 kW, de opbrengst op 500 kWh. Waarden die op een zonnige zomerdag minstens nog kunnen verdubbelen. De actuele standen zijn ook real live  in te zien.

Postcoderoos

Afnemers zijn omwonenden in hetzelfde of aangrenzende postcodegebied. Ook de boer zelf neemt direct stroom af. De initiatiefnemers Johan Lok en Willem de Vries hebben inmiddels meerdere projecten opgezet en middels flyers en mond tot mond reclame waren er al snel veel participaties verkocht.

Door de omvang van het project waren er aanpassingen nodig in het elektriciteitsnet. Zo bleek er een nieuw transformatorstation te moeten gebouwd, en ook voor de omvormers moest een technische ruimte met hekwerk worden geplaatst. Hiervoor moest er nog flink gegraven worden voor de bekabeling. Om zoveel mogelijk panelen op het dak te krijgen, moesten tevens de lichtplaten in het dak verplaatst worden voor een zo gunstig mogelijke indeling. Hieraan heeft Stichting Duurzaam Waterland een bijdrage gedaan van € 12.000.

Nieuw project in Monnickendam

Een vijfde project zit al volledig volgeboekt, maar de zesde (en eerste in Monnickendam) op de opstandingskerk staat nog open voor inschrijving. Kijk op https://www.zonopnederland.nl/zon-op-waterland/  voor meer informatie over dit en en eerdere projecten.