“We vonden het wel ludiek, trouwen in een elektrische deelauto”

Op 7 september 2019 trouwden Gertjan en Sandra. Als trouwauto hadden ze een witte deelauto van de Stichting Duurzaam Waterland. Een bewuste keuze.

Gertjan: “Iedereen kan zeggen dat hij zijn best doet om duurzamer te leven, maar je moet het natuurlijk wel in de praktijk brengen. Dat doen wij thuis zoveel mogelijk. Denk aan zonnepanelen en een goed geïsoleerd huis.

De bruiloft leek ons het uitgelezen moment om het ook voor de buitenwereld zichtbaar te maken. Natuurlijk lag de focus niet op die auto, maar echte autokenners zien wel dat het een elektrische auto is. We hebben het ook genoemd in ons bedankje. Zo kun je anderen aan het denken zetten.”

Veel goedkoper

Sandra: “Eigenlijk zat een auto in het begin helemaal niet in ons plan, maar onze bruiloft liep een beetje uit de hand qua grootte. Dus toen wilden we toch een auto huren. Voor een gewone auto zouden we al snel 800 euro kwijtzijn. Deze mochten we een dag van tevoren ophalen en een dag later terugbrengen. Voor 100 euro. Bovendien vonden we het wel ludiek en vooral een leuke manier om het concept deelauto onder de aandacht te brengen.”

“Door het goede voorbeeld te geven, kun je het verspreiden”

Anderen inspireren

Gertjan: “We vonden het belangrijk om onze bruiloft zo duurzaam en verantwoord mogelijk te vieren. Van de uitnodiging tot de locatie en het eten. We kochten in bij lokale bedrijven die werken met mensen met een beperking. Voor de uitnodiging kozen we voor een duurzame drukkerij en de barbecue bestond uit veel minder vlees dan normaal.” Sandra: “Zo hopen we anderen toch te inspireren. Hoe vaker je iets hoort, hoe meer het gaat leven.”

Beter nadenken over keuzes

Gertjan: “Ik voel me verantwoordelijk voor de wereld en hoe ik hem achterlaat als ik er niet meer ben. Ik weet dat ik in mijn eentje niet het verschil kan maken, maar ik kan er wel voor zorgen dat ik het niet erger maak.”

“We zijn trouwens niet roomser dan de paus hoor,” vertelt Sandra. “Maar we denken tegenwoordig wel beter na over onze keuzes. Zo gaan we stukken minder vaak met het vliegtuig. We hebben al heel wat reisjes geskipt. 

En ik vind het ook belangrijk dat de welvaart eerlijker verdeeld is. Zo hebben we geen cadeaus voor onszelf gevraagd op de bruiloft, maar mensen laten doneren aan de Stichting Africa Family Foundation. Daarmee kan studente Sharon uit Kenia nu 3 jaar lang studeren. Het is cliché, maar een betere wereld begint echt bij jezelf. Door het goede voorbeeld te geven, kun je het verspreiden.

Windmolens

Daarom vind ik het heel goed dat de opbrengst van de windmolens bij Marken gedeeltelijk wordt gedeeld met de gemeenschap en helpt met verduurzamen. Zo ontstaat een olievlek. En het is mooi dat er op die manier compensatie is voor eventuele overlast. Zo krijg je mensen mee. Er zijn veel mooie dingen met die subsidies gedaan.”