In een serie interviews vragen wij gebruikers van de deelauto’s waar zij de auto’s voor gebruiken en hoe ze het vinden om elektrisch te rijden. Vandaag het derde van vier.

Een half jaar geleden verhuisde Laura Leeuwis van Amsterdam naar Monnickendam. Een eigen auto leek haar wel handig. Totdat ze eerst even een deelauto huurde. Nu is ze helemaal om: het bevalt zo goed dat een eigen auto niet meer nodig is.

“Ik kende de deelauto’s van de Stichting Duurzaam Waterland niet, maar vond ze toen ik googlede omdat ik die week een auto nodig had. Ik werd er meteen blij van. Voor mij zijn natuur en milieu heel belangrijk, dus ik vind het fantastisch dat ze ook nog een elektrisch zijn. Zelf een elektrische auto kopen is op dit moment te duur voor ons. En nu kunnen we hem gewoon gebruiken wanneer we een auto nodig hebben. Dit is ook nog eens de goedkoopste optie die ik kon vinden.

Zelfs weekendjes weg

Ik gebruik de deelauto zo’n twee keer per week. Ik rijd er mee naar familie in Alkmaar en Bergen, naar mijn schoonouders in Rhenen en soms naar Amsterdam. Ook voor weekendjes weg is hij perfect. Als ik ergens naartoe rijd, kijk ik vaak of er een Lidl in de buurt zit, dan combineer ik het meteen met boodschappen doen. Wat ik wel jammer vind, is dat het niet uitmaakt of je hem op de eco-stand zet. Dat is net zo duur als wanneer je met 130 km per uur over de weg racet. En als je de thuislader meeneemt, kun je dat niet declareren met een bonnetje.

“Het is een automaat, ideaal met alle verkeerslichten, files en rotondes in Nederland”

Altijd beschikbaar

Maar verder is het voor mij ideaal. Er staan 4 auto’s in Monnickendam, allemaal op loopafstand. Alleen met Pasen viste ik een keer achter het net, maar verder is er altijd wel een auto beschikbaar. Zelfs als ik de avond van tevoren bedenk dat ik hem wil huren.

Ik vind ze ook heerlijk rijden, soepeler dan een benzineauto. En het is een automaat, ideaal met alle verkeerslichten, files en rotondes in Nederland. De techniek die erin zit is makkelijk, zoals bijvoorbeeld de navigatie. Muziek luisteren gaat ook prima met de goede boxen.

Duurzaam bezig zijn 

Ik vind het fijn om op deze manier duurzaam bezig te zijn. Als kind was ik al gek op dieren en mijn visie is dat wij de planeet delen met alle andere organismen die erop leven. Wij zijn niet de heersers. Ik vind dat wij als mens moeten zorgen voor een goede toekomst voor alles dat leeft. Voorlopig blijf ik dus in de elektrische deelauto rijden. Ik ben nu zwanger en als mijn kindje er is, kan ik de Maxi-Cosi zo meenemen. Tegen de tijd dat we aan een autostoeltje toe zijn, zien we wel verder. Wie weet kan er vanuit de stichting wat geregeld worden.