Het deelautoproject loopt inmiddels twee jaar. Er zijn al meer dan 300 gebruikers en 7 auto’s. Maandelijks worden er meer dan 150 ritten gemaakt. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat we als bestuur wel erg veel met dagelijks operationeel werk bezig waren. Iets wat niet direct tot de kerntaken van de Stichting Duurzaam Waterland hoort.

Daarom neemt vanaf nu MyWheels het operationeel beheer over. Wij blijven actief als promotor van autodelen en elektrisch rijden. Dat betekent dat alle auto’s blijven rijden en dat bestaande reserveringen gewoon blijven staan. Voor minstens twee jaar zullen we nog subsidie blijven geven op elektrisch rijden. Daarna evalueren we of verlenging nog nodig is of dat het zelfstandig door kan gaan.
 

Administratiekosten vervallen

De € 2,50 administratiekosten zijn komen te vervallen. Ter compensatie wordt het uur- en dagtarief aangepast naar € 2,25 per uur met een maximum van € 18 per dag (Nu € 2,50 administratiekosten + € 1,75 per uur met een maximum van € 17,50). Korte ritten worden hierdoor goedkoper. Gemiddeld over alle ritten blijft het even duur. Voor reserveringen gemaakt tot deze wijziging blijft het huidige tarief gelden. Reserveren is nu mogelijk tot en met maart. 

Nieuws over de auto’s

CCS stekker voor snelladen bij Fastned

Er komen nieuwe Renault Zoe’s met een grotere accu en kleinere auto’s met een vergelijkbare actieradius als de huidige Renault Zoe. Deze kleinere auto (formaat Volkswagen Up!) zal goedkoper worden dan de huidige Zoe. De nieuwe Zoe wordt iets duurder.

Hierdoor heb je straks de keuze voor een kleinere en goedkopere auto, terwijl je met een Renault Zoe verder kunt komen dan nu het geval is. Beide auto’s hebben de mogelijkheid tot snelladen bij Fastned via een CCS stekker. Medio mei zullen de nieuwe wagens geleverd worden. De huidige auto’s zullen worden ingeruild.
 

Openen met OV chipkaart & accustatus

In de nieuwe auto’s komt een nieuw type boordcomputer. Hierdoor wordt naast het openen met je smartphone het ook mogelijk de auto te openen met een OV chipkaart. Ook wordt de accustatus zichtbaar in de app, zodat je van te voren kunt zien hoe vol de accu zit. En mocht je na een rit een keer de laadkabel vergeten aan te sluiten, dan krijg je daar een melding over.
 

Uitbreiding

In Broek in Waterland komt er weer een tweede auto op het Nieuwland. Het gebruik laat hier al sinds het begin een stabiele groei zien en steeds meer inwoners in Broek maken gebruik van de deelauto’s. In Monnickendam en Edam is er een gezonde bezettingsgraad met het huidige aantal. Op termijn is het de bedoeling uit te breiden naar andere kernen (Marken, Ilpendam, Oosthuizen) met behulp van een abonnementsmodel.