Onlangs is speeltuin Monnickendam dankzij Stichting Duurzaam Waterland flink verduurzaamd. Weg gingen de energieslurpende, oude koelkasten en de vriezer. Els Jansen, voorzitter van de speeltuinvereniging, is blij met de hulp van de stichting.

Met subsidie van de stichting kreeg de speeltuin nieuwe, duurzame koelkasten en meteen ook ledverlichting in de toiletten. Beter voor de portemonnee van de speeltuin, maar ook een enorme winst qua co2 uitstoot, want ook aan natuurvriendelijk koelgas werd gedacht.

Hoge energiekosten

Els: “Voorheen waren we aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van de gemeente. Toen we daarvoor moesten gaan betalen, zette ons dat wel aan het denken. Er zat geen meter tussen, dus klopte het bedrag wel? We hebben een eigen aansluiting met slimme meter geregeld en dat bracht het balletje aan het rollen. We bleken behoorlijk veel energie te verbruiken. Niet heel raar met koelkasten en een vriezer van zo’n twintig jaar oud.”

De nieuwe professionele en zuinige koelingen

Geen prio

Voor de speeltuin is het elk jaar weer bekijken wat ze dat jaar aanpakken. Komt er een nieuw speeltoestel? Wordt het terras opgeknapt? “Het vervangen van de koelkasten had niet echt prio,” vertelt Els. “We kunnen het geld maar een keer uitgeven.” Totdat in een vergadering, waar Luuk Oosterbaan van de Stichting Duurzaam Waterland ook bij was, de hoge energierekening ter sprake kwam.

Vervangen

Luuk komt regelmatig met zijn kinderen in de speeltuin en bezoekt dan ook het kleine winkeltje dat bij de speeltuin zit. Je kunt daar als bezoeker ijsjes, koffie, frisdrank en tosti’s kopen. Luuk: “Omdat ik veel bezig ben met duurzaamheid keek ik daar eens rond; waar kan hier bespaard worden? De koelkasten en vriezer vervangen leek mij een goed idee.” En hier was Els het mee eens: “In deze tijd waarin we leven, kan dat eigenlijk echt niet meer natuurlijk van die energieslurpende, oude apparaten. En we stonden daar ook constant in de herrie van een compressor die steeds aansloeg.”

Plannen voor dit jaar

Aankomend seizoen gaat de speeltuin nog kijken naar de zonnepanelen die al een flinke tijd op het dak liggen en de verbouwing van vorig jaar afmaken. Daar is nu geld voor over. Els: ” Ik had geen idee dat je voor zulke grote bedragen ook subsidie kon aanvragen bij de stichting. Mooi dat de opbrengsten van de windmolens op deze manier terug worden gegeven aan de inwoners van onze regio.”

Wegens de huidige Coronamaatregelen is de speeltuin tijdelijk gesloten. Kijk op www.speeltuinmonnickendam.nl of op hun Facebookpagina voor meer informatie over de speeltuin en de openingstijden.