Een minder grote wisseling tussen warmte en kou en droogte en vocht om de collectie mooi te houden. Met die wens klopte het Waterlandsmuseum de Speeltoren aan bij de Stichting Duurzaam Waterland. De warmteverliesberekening is in de maak. ‘Zelf hadden we dit nooit kunnen betalen.’

Bertien van der Kolk is penningmeester en hoofd Facilitaire Zaken bij het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam. ‘We waren bezig met het plannen van een grote verbouwing en wilden ook al een tijd onze klimaatbeheersing verduurzamen. Het leek ons slim om het te combineren. We hebben zes zalen en in twee daarvan lopen we tegen problemen aan. In de ene zaal is het in de zomer bloedheet en in de winter ijskoud. In een andere zaal wordt het alleen heel warm in de zomer. Deze grote wisseling in temperatuur maakt het goed conserveren van onze collectie een uitdaging.’

Elke dag ontvochtigen

Ook moeten we, om de collectie mooi te houden, de luchtvochtigheid constant houden. Dat betekent dat er elk dag, ook in de weekenden, iemand van onze vrijwilligers in de weer is met ontvochtigers of soms juist bevochtigers. Het kost veel tijd. En dan hebben we het nog niet eens over de hoge energierekening. Het was dus echt tijd om in actie te komen. Zelf hebben we niemand in huis die hier genoeg verstand van heeft en bovendien hebben we ook geen geld voor dit soort grote uitgaven. Door corona en de tijdelijke sluiting hebben we al een grote financiële strop.

Ik woon al mijn hele leven in Monnickendam en was een van de eerste die investeerde in de windmolens, dus ik ken de Stichting Waterland goed. In februari nam ik contact met ze op.’ 

Minder wisseling in temperatuur en vochtigheid

‘Het museum is een complex gebouw’, vertelt bestuurslid Antoine Maartens van de Stichting Duurzaam Waterland. ‘Het bestaat uit een monumentale toren en een nieuw deel dat eraan vast is gebouwd. En die twee delen hebben natuurlijk invloed op elkaar. Nadat we in februari contact hadden met Bertien, ben ik op de fiets gestapt en nam een kijkje.

Die afwisseling in temperatuur en vochtigheid is natuurlijk niet te voorkomen, maar je kunt hem wel voorspelbaarder maken zodat je er veel minder werk aan hebt en je stookkosten omlaaggaan.

‘Van mij mogen er nog 10 windmolens bijkomen’

Warmteverliesberekening

Wat je vaak ziet is dat organisaties die drijven op vrijwilligers niet genoeg geld hebben voor grote investeringen. En dus moeten ze het doen met kleine oplossingen die uiteindelijk weinig zoden aan de dijk zetten. Zonde. Een eenmalig grotere investering levert vaak veel meer voordeel op. Op onze kosten heeft het museum onlangs een warmteverliesberekening laten uitvoeren. Het wachten is nu op de uitkomst en dan kijken we weer verder.  

Meer molens

‘Ik vind het mooi om zoveel mensen te laten profiteren van het geld dat de molens opleveren’, gaat Antoine verder. ‘Vaak geven mensen het al snel op, omdat ze denken dat dingen niet mogelijk zijn. Maar als je een beetje doorzet en creatief bent, vinden we vaak een oplossing. Maar we dringen niets op, mensen moeten wel zelf willen, zoals het museum.’

Bertien is enthousiast over de molens en de hulp van de stichting. ‘Hun adviezen en hulp zijn echt onmisbaar voor een organisatie als die van ons. Ik vind het persoonlijk echt heerlijk om de windmolens te bekijken. Van mij mogen er nog 10 bijkomen.’