Na een eerdere grote verbouwing, waarbij het hele pand van het Sociaal Cultureel Centrum De Bolder gerenoveerd werd, was de geldpot op. Helaas, geen zonnepanelen dus. Totdat Stichting Duurzaam Waterland besloot alvast 20 zonnepanelen te subsidiëren. Sinds vorige maand liggen ze op het dak. Linda Henskes van De Bolder is blij: ‘Geweldig dat we alvast een begin hebben kunnen maken.’

In 2018/2019 werd De Bolder in Monnickendam, waar activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd, 8 maanden lang gerenoveerd: alles in het 40 jaar oude pand werd geïsoleerd, een deel van de kozijnen werd vervangen en er kwamen warmtepompen. Door de warmtepomp werd het pand volledig gasloos. De verbouwing viel helaas duurder uit dan gepland en er was vanuit de gemeente geen geld meer over voor de zonnepanelen die het centrum zo graag wilde. Totdat Linda Henskes, manager van de Bolder, contact opnam met Stichting Duurzaam Waterland.

20 zonnepanelen

Linda vertelt: ‘We vragen elk jaar al subsidie aan bij de Coöperatie Windenergie Waterland. Dit jaar voor een bakfiets waarmee we, samen met Welzijn WonenPlus, naar de inwoners van Gemeente Waterland toe kunnen om contact te leggen met, te vragen waar ze behoefte aan hebben en in te spelen op nieuwe initiatieven of deze te faciliteren. We willen dan ook geregeld iemand van een andere welzijnsorganisatie of de gemeente meenemen. We zouden dat met de auto kunnen doen, maar een bakfiets is veel milieuvriendelijker. Toen ik hoorde dat je Stichting Duurzaam Waterland kunt benaderen voor zaken als zonnepanelen, heb ik contact opgenomen. Luuk Oosterbaan van de stichting is langsgekomen en bood de gemeente aan om alvast de de 20 gesubsidieerde van de in totaal 80 voorgestelde zonnepanelen neer te leggen. Vorige maand zijn ze gelegd.’

De zonnepalen op het platte dak in Oost-West opstelling

Oost-westopstelling

De panelen zijn op een niet standaard manier gelegd, namelijk met een oost-westopstelling. Luuk: ‘Dat is een bewuste keuze. Als je, net zoals de meeste mensen je zonnepanelen op het zuiden legt, wordt er overdag heel veel stroom opgewekt en in de ochtend en avond is er een tekort. Met een Oost-Westopstelling, heb je in totaal minder energie, maar wel gelijkmatig verdeeld over de dag. Uiteindelijk is dat beter, want als iedereen alleen maar panelen op het zuiden legt, kan die piek aan energie helemaal niet opgemaakt worden en zijn er op andere momenten tekorten waardoor er via het reguliere netwerk stroom afgenomen moet worden.’

Dankzij windmolens

Linda vindt het super dat een deel van de benodigde panelen er nu ligt. ‘Heel bijzonder dat zoiets kan. Dat de winst van de windmolens op deze manier terug de maatschappij ingaat. En natuurlijk ook dat wij hierdoor weer kunnen besparen op onze energierekening, waardoor er meer geld is voor onze activiteiten.’

Luuk hoopt dat de gemeente de rest er op een later moment op kan leggen, als er weer budget is. ‘Maar deze zijn alvast binnen.’