Een lekkende 20 jaar oude koelkast. Dat kon echt niet meer. Dus besloot Tennisclub Monnickendam dat er een nieuwe koelkast moest komen. Dankzij de subsidie van Stichting Duurzaam Waterland werden dat er zelfs twee en dan ook nog eens extra energiezuinig.

Zoals het vaak gaat, stond er ook bij Tennisclub Monnickendam een oude koelkast. “Meestal zijn de koelkasten van sportverenigingen krijgertjes of heel goedkope nieuwe”, vertelt Luuk Oosterbaan van de Stichting Duurzaam Waterland. “Dat komt omdat er meestal niet genoeg geld is om flink te investeren in verduurzaming. Dus toen het tijd was om de koelkast te vervangen, wilden ze op zoek naar een tweedehandse of goedkope nieuwe koelkast. Zonde, want uiteindelijk kost dat meer geld door de hoge energierekening die dat oplevert. Maar extra investeren in een zuinigere was lastig.”

Stukken zuiniger

Uiteindelijk bood de Stichting Duurzaam Waterland de tennisclub aan om 1000 euro subsidie te geven. Net het zetje dat ze nodig hadden. Ze hebben er meteen twee aangeschaft en daarmee ook een andere oude energieslurper vervangen. De koelkasten hebben een natuurlijk koudemiddel waardoor ze minder CO2 uitstoten én ze zijn stukken zuiniger. Bijkomend voordeel: elk onderdeel van de nieuwe koelkasten is te vervangen en de producent regelt ook het onderhoud als dat nodig is. Stukken duurzamer dus.

Een oude koelkast vervangen kan honderden euro’s per jaar schelen

Nog meer sportverenigingen

“Ondertussen zijn we in gesprek met meerdere sportverenigingen die duurzame maatregelen willen nemen”, gaat Luuk verder. “Tennisclub Monnickendam denkt nu ook na over het vervangen van de oude veldverlichting door Ledverlichting. Op deze manier wordt onze regio steeds een stukje duurzamer. En dat allemaal dankzij de winst die de windmolens op Marken opleveren. Mooi dat wij die winst als stichting op deze manier aan de inwoners kunnen teruggeven.”

Ook subsidie aanvragen?

Wil jij als organisatie ook aan de slag met verduurzamen? Dien jouw plan in bij de Stichting Duurzaam Waterland. Er is nog budget. Vind je het lastig om een plan te maken? De stichting geeft je graag advies.