Met hulp van onder andere de Stichting Duurzaam Waterland heeft de hockeyclub in Monnickendam eindelijk hun tweedehandse veldverlichting vervangen door LED-verlichting.

De hockeyclub, die in 2013 werd opgericht en een klein budget heeft, nam destijds de veldverlichting over van een andere club. Het clubhuis kochten ze op Marktplaats.

“Die oude verlichting is niet bepaald energiezuinig”, vertelt Christiaan Swen, voorzitter van de sponsorcommissie. “Het kost veel stroom en tegenwoordig zijn er betere technieken voorhanden.” En dat vindt de hockeyclub, die maatschappelijk betrokken is en zich ook voor duurzaamheid wil inzetten, zonde. Elk jaar probeert de club iets te verbeteren op dat gebied. “We hadden al langer de wens om onze oude verlichting te vervangen”, gaat Christiaan verder. Maar we zijn een kleine club met 300 leden en LED-verlichting is niet goedkoop, dus tot nu toe bleef het bij dromen.”

De Waterlandse Hockey Club is blij met de nieuwe veldverlichting

Besparen met LED-verlichting

Antoine Maartens van de Stichting Duurzaam Waterland snapt dat: “Het aanschaffen van LED-verlichting is een enorme hap uit het budget van zo’n club. Het is 1,5 tot 2 keer zo duur als traditionele verlichting. Het hebben van de verlichting is echter juist weer goedkoop, want het bespaart veel energie en dus geld. Voor ons een reden om regelmatig subsidie te geven aan sportverenigingen in de regio.”

Mensen worden bewuster

“Veel inwoners van de regio Waterland kennen de Stichting Duurzaam Waterland”, vervolgt Christiaan. Je ziet overal hun elektrische auto’s staan en ook die banden oppomp-apparaten. In Broek en Waterland wordt die enorm vaak gebruikt. Supergoed, want met volle banden verbruik je minder brandstof en wordt het milieu minder belast. En het constant zien van hun logo maakt mensen ook bewuster van de activiteiten van Stichting Duurzaam Waterland.”

Wachten maar

De weg naar de stichting had Christiaan dus zo gevonden. Hij vroeg subsidie aan en kreeg een bijdrage van 5.700 euro. Een deel van de benodigde 33.000 euro leent de club van hun sponsor de Rabobank.

Christiaan: “De subsidie was supersnel geregeld en het contact met de stichting verliep soepel en professioneel. Heel fijn. Op de levering van de verlichting moesten we helaas wel even wachten, maar het is ondertussen geïnstalleerd. Het werkt echt super en we zijn er heel blij mee!”