Sinds een jaar heeft Sociaal Cultureel Centrum de Bolder in Monnickendam een buurttuin. Dankzij de Stichting Duurzaam Waterland staan daar nu onder andere krokussen en blauwe druifjes in bloei en later dit jaar tegen de gevel prachtige rozen.

In april 2021 kwam De Bolder met het idee van de buurttuin. Manager Linda Henskes vertelt: ‘We zijn constant op zoek naar manieren om mensen met elkaar te verbinden, want dat is ons doel. Het leek ons super als we een tuin zouden hebben, een plek voor jong en oud. Naast ons pand lag een stuk gemeentegrond van ongeveer 50m2 met vooral prikstruiken erin. We deden een voorstel aan de gemeente om daar een buurttuin aan te leggen. De gemeente reageerde enthousiast en heeft het stuk leeggehaald en goede grond gestort. Wij adopteerden het stuk.’

Sier- en moestuin

Na de oplevering heeft De Bolder bijeenkomsten georganiseerd om te kijken wie er allemaal bij de tuin betrokken willen zijn: van vrijwilligers tot de ouderenvereniging en de BSO. Linda: ‘Elke maandag en donderdag en soms op vrijdagochtend duiken we met z’n allen de tuin in. We hebben een pad gemaakt en de tuin opgedeeld in sier- en moestuin. In de siertuin hebben we vooral planten uit eigen tuin staan en nu ook een roos en heel veel biologische bloembollen. Tegel de gevel staan nog drie rozen. Daar komen straks prachtige, geurende, licht oranje bloemen aan. De rozen en bloembollen hebben we gekregen van de Stichting Duurzaam Waterland.’

Bewust biologisch

‘We hebben bewust gekozen voor biologische rozen en bloembollen’, vertelt Laura Leeuwis van de Stichting Duurzaam Waterland. Veel planten worden opgekweekt met kunstmest en giftige bestrijdingsmiddelen. Dat is niet goed voor de bodem en voor de insecten die op de bloemen afkomen.’ Ondertussen bloeien er al krokussen en komen de blauwe druifjes ook tevoorschijn. ‘We hebben bollen die op verschillende momenten bloeien, zodat we van maart tot mei iets in bloei hebben staan’, vertelt Linda.  

Positieve reacties en steun

Linda vervolgt: ‘Uiteindelijk willen we ook samenwerken met bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk die in ons pand zit. Statushouders kunnen dan hun eigen kruiden en groenten in de moestuin kweken. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld al pompoensoep met pompoen uit eigen tuin gemaakt. Zowel voorbijgangers als bezoekers van ons centrum reageren positief op de tuin. Sommige mensen doneren zelfs planten en verschillende bedrijven hebben geld gedoneerd, zodat we ook een mooi hek om de tuin hebben. Ik vind het echt geweldig dat zoveel mensen ons steunen: de Stichting Duurzaam Waterland, gemeente, inwoners en bedrijven.’

Ondertussen zijn de kinderen van de BSO in De Bolder al lekker aan het zaaien en kunnen ze het hele proces van het groeien van voedsel volgen. ‘We zijn ook in overleg met de ouderenvereniging om te kijken hoe we ouderen bij de tuin kunnen betrekken’, vertelt Linda. 

Wil jij als welzijns- of non profit organisatie ook iets doen met groen en subsidie aanvragen? Stuur dan een mail naar l.leeuwis@sdwaterland.nl.

Ook voor particulieren zijn er allerlei groensubsidies, ga hiervoor naar onze subsidiepagina ‘Meer groen’.

Voor steun bij groene en duurzame buurtinitiatieven kijk op onze ‘Particuliere initiatieven’ pagina.