Inwoners van de gemeenten Waterland en Edam-Volendam kunnen vanaf nu makkelijker subsidie aanvragen als ze als particulier hun omgeving willen vergroenen of verduurzamen. Stichting Duurzaam Waterland hoopt op die manier nog meer inwoners te stimuleren hun directe woonomgeving te verbeteren.

Openbare ruimte vergroenen of verduurzamen

Voorheen moesten inwoners die een groen of duurzaam initiatief hadden een aanvraag doen via een algemeen formulier, dat eigenlijk vooral op organisaties was gericht. Dat bleek een drempel te zijn. ‘Zonde’, vond Laura Leeuwis van de Stichting Duurzaam Waterland. En dus is er nu een speciaal formulier voor particuliere initiatieven.

‘Het gaat dan om inwoners die de openbare ruimte willen vergroenen of verduurzamen’ vertelt Laura. ‘Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een bloemenlint, boomspiegeltuintje of voedselbosje, het vergroenen van alle gevels in een straat of een gezamenlijk wormenhotel of compostbak’. Voor vergroening van je eigen huis en tuin is er de Meer Groen subsidie.

Alle beetjes helpen

‘De gemeentes in de regio Waterland zijn in elk geval enthousiast’, vertelt Laura. ‘Ze denken en werken graag mee met hun inwoners. Want hoe meer mensen hun directe leefomgeving vergroenen of verduurzamen hoe beter. Alle beetjes helpen.’

Winst uit windmolens

Dankzij de windmolens op de Nes is deze subsidie beschikbaar, met de winst uit de windmolens wordt deze subsidie namelijk betaald.

Heb jij een groen of duurzaam idee? Vraag de Particuliere initiatieven subsidie aan!