Mieke Boon en haar buurvrouw Ine Lanjouw uit Edam wilden de bijen en vlinders een handje helpen. Samen met de gemeente en met hulp van buurtbewoners, het IVN en een stadsecoloog legden ze een 500 meter lang biologisch bijen-bloemenlint aan langs de Noordervesting. Ze kregen subsidie van Stichting Duurzaam Waterland.

Mieke vertelt: ‘Mijn overbuurvrouw en ik hebben elkaar gevonden in het groen. Ik houd van dingen organiseren en zij heeft de groene vingers. Bij een praatje op de brug kwamen we op het idee om de Achterhaven, een gracht in het centrum van Edam, wat op te vrolijken. Tijdens burendag in 2021 hebben we daar met meer dan 60 buren 1.500 bloembollen geplant. Dat smaakte naar meer.’

Subsidie voor de zaden

En dus kwamen Mieke en Ine met een nieuw idee. Wat als we de Noordervesting, meer biodivers en nog mooier kunnen maken met de aanleg van een bijen-bloemenlint? Ze maakten flyers en gingen bij 120 omwonenden langs de deuren. ‘Mieke: ‘Iedereen was enthousiast. We hebben contact opgenomen met de gemeente en die vonden het ook een goed idee. Natuurorganisatie IVN heeft meegedacht en een nulmeting gedaan, zodat we later kunnen aantonen wat de aanleg van een bijen-bloemenlint toevoegt. Ik vroeg de Stichting Duurzaam Waterland om financiële ondersteuning en van hen kregen we subsidie voor het  bloemenzaad en een insectenhotel. Ik heb zelf geen auto en gebruik hun elektrische deelauto’s, dus ik kende deze mooie club al langer. Ze doen fantastisch werk met geld van de windmolens.’

Groot feest

Op 22 april, tijdens de Nationale Zaaidag, hebben kinderen van een naburige basisschool meegeholpen met het inzaaien van het bijen-bloemenlint van 500 m bij 1,5 m. Ook is er een  insectenhotel en een informatiebord geplaatst. ‘Het was een groot feest; de kinderen hadden zich verkleed als bijtjes en hebben allemaal een handje akkerbloemenzaden gestrooid. Ook zongen ze liedjes. Ondertussen staat de strook nu in bloei met klaprozen, koolzaad, kamille en korenbloemen.’

Extra subsidie voor nog meer bloemen

Dit najaar krijgen Mieke en Ine een extra subsidie van 1000 euro van de Stichting Duurzaam Waterland om meerjarige inheemse bloemen te zaaien én om er 300 vaste planten in te zetten, beide biologisch, zodat de strook ook de komende jaren van bloeiende bloemen is verzekerd. ‘Hopelijk helpen er dan weer mensen mee.’ Ondertussen blijkt het groener maken van de omgeving aanstekelijk. Mieke: ‘Steeds meer mensen staan op en we hebben contact met inwoners uit verschillende andere wijken die ook interesse hebben.’

Wil jij samen met jouw buren ook jouw omgeving vergroenen? Vraag dan onze subsidie voor particuliere initiatieven aan. Jouw eigen tuin vergroenen kan ook met de ‘Meer groen-subsidie’.