Het is een ontzettend droge lente. De bermen kleuren langzaam geel, en insecten zijn steeds meer op onze tuinen aangewezen. Stichting Duurzaam Waterland wil de regio beter voorbereiden op de volgende droge periode en spoort mensen aan met subsidie een regenton aan te schaffen.

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met wisselvallige extremen: stortbuien én langere periodes van droogte. Regenwater opslaan wanneer het met bakken uit de lucht komt, is dus een slimme manier om voorbereid te zijn op tijden waarin het juist níét valt.

Want waarom schoon drinkwater gebruiken voor het besproeien van je tuin, terwijl er gratis regenwater uit de lucht komt vallen? Met een regenton verzamel je honderden liters water per jaar, die je kunt gebruiken op warme of droge dagen. Daarom verstrekt Stichting Duurzaam Waterland nu een subsidie van 50% met een maximum van €100,- op de aanschaf van een werkende regenton die aangesloten is op een regenpijp.

Denk aan de bijen

“Juist tijdens droge lentes als deze zijn onze tuinen nog meer een toevluchtsoord voor bestuivers”, zegt Channa Brunt, bestuurslid bij de stichting. “Zorg dus dat die lekker vol staan met biologische, liefst inheemse planten, en bewater die met je eigen regenton. Ikzelf heb een oud wijnvat staan!” Planten die goed bewaterd zijn, geven meer nectar, waardoor de bestuivers minder hard hoeven te werken.
Regentonnen zijn er overigens allang niet meer alleen in het traditionele groen. Je kunt kiezen uit hout, kunststof of zelfs een moderne regenzuil die mooi staat in elke tuin. Er zijn veel modellen te vinden, zowel online als bij tuincentra.

Meer weten of subsidie aanvragen? Kijk op sdwaterland.nl/subsidies/particulieren/meer-groen-in-je-tuin-of-op-je-dak/ voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.