Woningcorporatie Intermaris is dit najaar verder gegaan met het ‘groot onderhoud’ van hun woningen in Monnickendam. Deze zomer is er een samenwerking ontstaan met SDW en dit heeft bij 30 woningen in Markgouw geleid tot isolatie van muren en naar keuze ook zonnepanelen (PV) op het dak. Bewoners hebben een kleine huurverhoging gekregen maar zullen als compensatie minder gaan betalen voor gas (en soms ook elektra). SDW geeft de bewoners een subsidie bij deze overgang naar meer Duurzaam Wonen. Voor alleen Isoleren geeft SDW €600, en bij ook nog zonnepanelen wordt de totale subsidie €1000 per woning.

De woningen zijn rond de 50 jaren oud. Dus was het tijd voor ‘groot onderhoud’ en hierbij is er ook een fikse verbetering aan het dak uitgevoerd. Het was meer dan logisch om daarbij extra isolatie materiaal aan te brengen om zo verlies van warmte in wintertijd tegen te gaan. Samen met muurisolatie zullen de bewoners al gauw een reductie in gasgebruik van 20-30% gaan ervaren t.o.v. voorgaande jaren.

Nadat er nieuwe dakpannen waren gelegd is naar keuze ook een set van zonnepanelen neergelegd. Hierbij is zelfs gekozen voor kleine micro-omvormers dat een iets grotere opbrengst per paneel oplevert. Per paneel wordt nu per jaar circa 250 kWh uit zonlicht opgewekt. Schoon en gratis en dat voor een periode van 25 jaren. Met vier panelen kan een gemiddeld gezin voor ongeveer 50% in haar eigen stroomverbruik voorzien.

De samenwerking met Intermaris zal komende twee jaren leiden tot nog eens 123 woningen welke verbeterd worden en ook meer duurzaam gemaakt gaan worden.