Vanaf 1 juni komt er in Noord-Holland zacht water uit de kraan. Een lagere waterhardheid zorgt dat huishoudelijke apparaten langer meegaan en de werking van zeep verbetert. Je hebt dus minder wasmiddel nodig om je was net zo schoon te krijgen! Dat is makkelijk besparen én beter voor het milieu. Wasmiddelen leggen namelijk een fors beslag op de waterzuivering. Drinkwaterbedrijf PWN en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) werken daarom nauw samen in dit project.

Minder hard water = minder wasmiddel

De hardheid van drinkwater wordt bepaald door de hoeveelheid kalk en magnesium in het water. Met een waterhardheid van 7,8 dH is het water in Noord-Holland nu officieel zacht water. Dat heeft als voordeel dat je minder wasmiddel nodig hebt, minder schoonmaakmiddel, minder afwasmiddel, minder handzeep en minder shampoo. Terwijl alles net zo schoon wordt. De wasactieve stoffen in zeep kunnen namelijk makkelijker hun werk doen.

Doseer jij je wasmiddel bewust?

Wasmiddelen worden steeds geconcentreerder. Je hebt vaak veel minder nodig dan je denkt. En met zachter water kun je nóg zuiniger doseren: gemiddeld wel 15% minder. Dat lijkt misschien niet veel maar als je gemiddeld driemaal per week wast, dan tikt dat behoorlijk aan. Bovendien is de besparing meestal groter. Slechts een kwart van de mensen is bewust bezig met de hoeveelheid wasmiddel die men per was gebruikt. Zoek je de juiste dosering voor jouw was nu het water minder hard is? Kijk dan naar het wasvoorschrift op de verpakking van je wasmiddel, bij het kopje ‘zacht water’.

wominfo_jpg__750x0_q85_subsampling-2_upscale_width-750

Miljoenen kilo’s minder

Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks minimaal 2 miljoen kilo minder wasmiddel in het rioolwater. Om een beeld te geven: dat zijn bijna 3 zwembaden vol wasmiddel! Minder wasmiddel in het afvalwater, dat betekent ook dat het water minder intensief gezuiverd hoeft te worden. Dat scheelt heel veel energie en zorgt ook voor minder slib. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater. Win-win dus!

PWN en HHNK zetten samen de eerste stap…

PWN en HHNK werken nauw samen bij het realiseren van zacht water. PWN zorgt in Noord-Holland voor schoon drinkwater van bron tot kraan. Het drinkwater komt onder meer van het oppervlaktewater uit de Lek en het IJsselmeer. De kwaliteit van dat oppervlaktewater is een verantwoordelijkheid van HHNK. In Noord-Holland boven het Noordzeekanaal zuivert HHNK het afvalwater uit het riool voordat het weer teruggaat naar bijvoorbeeld het IJsselmeer. En voor de zuivering geldt simpelweg: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden.

… de volgende stap is aan ons!

PWN en HHNK investeren in zacht water. De volgende stap is aan ons. Als wij nu minder wasmiddel gaan gebruiken, wordt het zuiveren van water eenvoudiger. Zo werken we samen aan een schoner milieu!