grafiek_ketel_rendement

Onder de 58,6 graden werkt een HR-ketel pas echt op Hoog Rendement

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een HR- ketel. Wat velen niet weten is dat een HR-ketel zijn hoge(re) rendement pas haalt als het water dat terugkomt bij de ketel kouder is dan 58°C. Alleen dan kunnen de hete rookgassen goed afkoelen (condenseren) tegen het koele water. Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal.

In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo’n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is. Te hoog voor het beste rendement dus. Hoe kouder het water is dat terugkomt, hoe hoger het rendement.

Met onderstaande stappen is het mogelijk het gasverbruik met 10-30 % te laten dalen, doordat het water kouder terug komt bij de ketel. Bij een verbruik van 1500 m3 is dat tussen de 150 en 450 m3 gas. Bij een gasprijs van € 0,60 scheelt dat per jaar tussen de € 90 en € 270.

Aanvoertemperatuur verlagen

Door in de instellingen van de CV-ketel de watertemperatuur te verlagen daalt de algehele watertemperatuur in het systeem. Water komt dus ook kouder terug, wat ten goede komt aan het rendement. Als uw huis is nageïsoleerd en/of dubbel/hr glas heeft gekregen dan kan de temperatuur zonder problemen worden verlaagd naar 60°C. Hoe u de temperatuur van uw ketel precies kunt verlagen is te lezen in de handleiding.

Speedcomfort onder de radiator

De speedcomfort blaast extra lucht door de radiator waardoor de ruimte sneller opwarmt

Radiatorventilatoren installeren

Met een Speedcomfort radiatorventilator verhoog je het warmte afgevend vermogen van een radiator. Daarnaast zorgt zo’n ventilator ervoor dat de warme lucht sneller en beter door de kamer wordt verspreid. Deze radiatorventilatoren plaats je aan de onderkant uit het zicht. In twee woningen waar we de Speedcomfort hebben getest is de watertemperatuur terug naar 50°, terwijl het nog steeds snel en comfortabel warm is. Qua geluidsniveau zijn ze bijna niet hoorbaar. Alleen als het helemaal stil is in huis hoor je een licht gezoem. Door een temperatuursensor staan ze alleen aan als de radiator warm is.

 

Een goed ingeregelde verwwarming is aan de bovenkant warmer dan onderin.

Een goed ingeregelde verwwarming is aan de bovenkant warmer dan onderin.

Waterzijdig inregelen van de installatie

In een goed gebalanceerd systeem wordt elke radiator even warm. Radiatoren dicht bij de ketel worden iets geknepen, zodat niet al het water meteen door de eerste radiator heen gaat, maar doorstroomt naar andere radiatoren. Zo wordt het hele huis gelijkmatig warm, en krijgt het opgewarmde water de tijd om weer in zoveel mogelijk radiatoren af te koelen. Hoe je dit doet staat hier beknopt beschreven. Ook Waterland Installatie Techniek, T Bij ’t Vuur of een andere installateur kan dit voor u doen.

 

Hybdride warmtepomp

Nog beter is het als de gasketel helemaal niet hoeft te werken. Met een (hybride) warmtepomp naast de gasketel neemt deze de warmtevoorziening voor een groot deel over. Vooral in het voor en najaar is een warmtepomp veel efficiënter dan een gasketel. De warmte wordt dan middels een buitenunit uit de buitenlucht gehaald en in het CV systeem gestopt. De meest toegepaste hybride warmtepomp is de Techneco Elga en kan met vrijwel iedere gasketel samenwerken.