Midden in het oude centrum van Edam, aan een brede gracht, staat een prachtig pand uit 1909 waarvan de gasmeter is verzegeld. Dit huis, dat in 2007 helemaal is vernieuwd en vergroot, wordt nu verwarmd door een Nefit Enviline lucht/water warmtepomp.

De buitenunit staat hoog op het dak, bijna onzichtbaar en onhoorbaar door de omkasting. De schoorsteenpijp van de hoogrendement houtkachel valt meer op. Bij strenge kou of voor de gezelligheid kan deze houtkachel de warmtepomp ondersteunen. Niet dat het nodig is, want er is berekend dat de 9 kW warmtepomp het makkelijk warm kan houden.

Een deel van het huis had al vloerverwarming en de radiatoren op de meest gebruikte plekken zijn vervangen door Jaga convectoren met booster fans. Zo kan er overal genoeg warmte worden afgegeven om het binnen daadwerkelijk warm te houden.

Binnenunit

De binnenunit is op de plaats van de CV ketel gekomen en heel knap ingepast in een krappe kast. Door het front te verwijderen kon de deur nog net dicht. Er wordt nog een nieuwe voorkant op maat gemaakt die wel past. In de plaatsbesparende binnenunit zit al een 190 L voorraadvat ingebouwd. Genoeg douchewater voor meerdere personen achter elkaar.

Koken

Omdat koken op gas gebeurde moest daar ook een alternatief voor worden gezocht. Wegens de afwijkende maat van vier kookpitten naast elkaar was dat nog wel even een speurtocht. De oplossing werd gevonden in een plaatselijke zaak die er toevallig nog een passend ex-demo model had liggen.

Om een groot deel van het extra verbruik te dekken zijn er op de schuur nog 10 hoog rendement zonnepanelen geplaatst.

De voornaamste reden voor deze bewoners was minder afhankelijk te zijn van energiemaatschappijen en het verminderen van de uitstoot. Desondanks zal men nu flink besparen op de energiekosten. Tevens bewijst dit ook dat een warmtepomp niet alleen geschikt is voor nieuwbouw, maar het ook prima in bestaande en zelfs hele oude woningen is toe te passen. En doordat er goed was nagedacht over de plaatsing is er nauwelijks te zien dat er in dit huis op een heel andere manier wordt verwarmd.

Kosten

Totale kosten zijn ongeveer € 25.000 geweest voor de warmtepomp, convectoren, zonnepanelen en kookplaat.