In een serie interviews vragen wij gebruikers van de deelauto’s waar zij de auto’s voor gebruiken en hoe ze het vinden om elektrisch te rijden. Vandaag het eerste van vier verslagen.

Lisa Jansen uit Monnickendam reed bijna 2 jaar lang in de elektrische deelauto’s die in haar woonplaats staan. Een benzineauto komt er bij haar niet meer in.

“Thuis hadden we al een auto, ook elektrisch, maar soms hadden we hem tegelijk nodig. Ik had de deelauto’s al wel eens zien staan, maar wist niet van wie ze waren. Tot mijn man vertelde dat je je kon aanmelden en via een app alles kon regelen. Toen ik later in een lokale krant meer las over deze auto’s besloot ik het gewoon eens uit te proberen.”

Combineren met boodschappen

Lisa werkt in de zorg en moet regelmatig op bezoek bij verschillende cliënten in Amsterdam. “Zeker op plekken waar geen metro rijdt, ben je gewoon te lang onderweg zonder auto. Daardoor kon ik op een dag minder cliënten zien en de reiskosten waren hoog. De deelauto was dus echt een uitkomst. Ik huurde hem ongeveer eens per week en dat beviel ontzettend goed. Ze staan in het winkelcentrum, dus ik combineerde het vaak met het doen van boodschappen. Ideaal.”

Binnen paar minuten geregeld

Wat ik fijn vond, is dat het huren zo snel geregeld was. Een avond van tevoren reserveren, was genoeg. En als ze in het winkelcentrum dan toch eens bezet waren, kon ik op een andere plek in de buurt huren. Binnen een paar minuten had ik een auto gereserveerd. Ze rijden bovendien heerlijk; ze zijn stil, waardoor je lekker een muziekje kunt luisteren of bellen zonder geronk. Je hoeft niet te schakelen en de service van de Stichting Waterland is goed. Als er iets is, krijg je heel snel antwoord via de app.”

Ze zijn stil, waardoor je lekker een muziekje kunt luisteren of bellen zonder geronk”

Overal laadpalen

Zorgen om het opladen heeft Lisa niet. “Bij lange stukken, moet je een beetje plannen, dat is alles. Er zijn zoveel laadpalen en de snelladers weet ik altijd wel te vinden. Het enige nadeel is dat ze soms verstopt staan. Dan sta je half in de bosjes tussen vrachtwagens je auto op te laden. Dat kan beter. Maar verder is het prima te doen.”

Schone lucht

Na 2 jaar heeft Lisa nu een eigen elektrische auto gekocht. “Ik denk niet dat er hier ooit nog een benzineauto in komt. Ik vind het belangrijk dat de lucht waarin je leeft schoon is, met minder CO2. Als ik in Amsterdam rijd, ruik ik de benzine gewoon. En die stilte is ook een verademing. De deelauto heeft mij echt overtuigd. Het is rijdende reclame. Ik heb zelf ook meerdere mensen die op zoek waren naar een tweede auto doorverwezen naar Stichting Duurzaam Waterland. Elektrisch heeft de toekomst.”

Zelf ook eens een elektrische deelauto proberen? Kijk onder het kopje Deelauto voor meer informatie