Inwoners uit de gemeente Waterland en Edam-Volendam die hun tuin en dak willen vergroenen, kunnen vanaf nu subsidie krijgen van de Stichting Duurzaam Waterland. De Stichting wil inwoners op deze manier stimuleren hun directe leefomgeving te verduurzamen.

Inwoners kunnen drie verschillende subsidies aanvragen: voor het vervangen van tegels, grind of vlonders door groen, voor het aanleggen van een groen dak en het plaatsen van een regenton. Het aanvragen van alle subsidies mag ook.

Meer groen betekent meer dieren

“Graag zelfs”, zegt Laura Leeuwis van de Stichting Duurzaam Waterland. “Het vergroenen van je tuin en dak en het aanleggen van een regenton zijn laagdrempelige manieren om je eigen leefomgeving groener en duurzamer te maken. Zodra je tegels of een vlonderterras vervangt door groen, zie je vaak al snel de eerste insecten, vogels en andere dieren je tuin inkomen. Ontzettend leuk om te zien.”

Minder warm, minder wateroverlast én een lagere waterrekening

Het vergroenen van je tuin en dak heeft nog meer voordelen: in de zomer is het er minder warm, de CO2 en fijnstof in je omgeving verminderen en de wateroverlast tijdens heftige regenbuien neemt af. Een regenton zorgt er bovendien voor dat je honderden liters water per jaar en dus geld bespaart.

Voorwaarden

In totaal mag één huishouden voor maximaal €450,- subsidie aanvragen. De stichting geeft deze subsidie met de winst die de windmolens in de regio opleveren. Op deze manier wil ze wat terugdoen voor alle inwoners en tegelijkertijd de regio verduurzamen. Meer informatie over alle voorwaarden en inspiratie om een duurzame en gifvrije tuin aan te leggen, vind je bij de subsidies voor particulieren.