Speeltuin Monnickendam heeft sinds vorige week nieuwe zonnepanelen op het huisje bij de speeltuin. De kosten zijn deels betaald door Stichting Duurzaam Waterland en deels door Waterland Solar en de speeltuin zelf.

Tien jaar geleden liet de speeltuin met subsidie van Stichting Duurzaam Waterland al zonnepanelen installeren. Helaas bleek na tien jaar dat drie van de zes omvormers kapot waren. Hierdoor leverden de zonnepanelen geen energie meer.

Kapotte omvormers

Luuk Oosterbaan van de Stichting Duurzaam Waterland vertelt: “We kwamen hier achter toen er een slimme meter werd geplaatst bij het vervangen van oude koelkasten en een vriezer door zuinigere varianten. Het viel ons op dat er weinig stroom teruggeleverd werd. Ik ben erin gedoken en ontdekte de kapotte omvormers. Ik heb met de stichting overlegd en we besloten een deel van de kosten voor nieuwe zonnepanelen te subsidiëren. Tot onze grote verrassing wilde installateur Waterland Solar ook een deel sponsororen. Geweldig.

Simon: ‘Normaal doe ik dit nooit en het is echt eenmalig, maar ik kom zelf uit de gemeente Waterland en de speeltuin is een plek waar iedereen gebruik van kan maken. Dus ik heb een strakke offerte neergelegd, waarmee ik geen winst maak. Ook reken ik niets aan arbeidskosten.’

De nieuwe panelen zijn iets groter en wekken veel meer stroom op

Andere opstelling van de panelen

De nieuwe zonnepanelen leveren bijna twee keer zoveel stroom als de oude en zijn gelegd volgens een Oost-Westopstelling. Luuk: “Dat kwam gelukkig heel mooi uit op dit dak. De meeste mensen leggen hun zonnepanelen op het zuiden. Dat heeft als nadeel dat er overdag heel veel stroom wordt opgewekt en in de ochtend en avond stukken minder. Met een Oost-Westopstelling, heb je die piek niet maar juist gelijkmatig van zonsopgang tot zonsondergang zonne-energie. Uiteindelijk is dat beter, want als iedereen alleen maar panelen op het zuiden legt, kan die piek aan energie helemaal niet verwerkt worden. Zonde.”

Oude panelen hergebruiken

Uiteindelijk gaan we de oude zonnepanelen niet weggooien, eindigt Luuk. “Waterland Solar gaat kijken of hij mensen kent die hij er nog blij mee kan maken. Zo krijgen ze een tweede leven op een tuinhuisje, boot of camper. Zo zorgen we niet voor nieuw afval. Ook dat is duurzaamheid.’