De meeste mensen krijgen tuinkriebels in het voorjaar. De winter is voorbij, alles wordt weer groen, de temperaturen weer hoger. Maar wist je dat de beste periode om je tuin aan te pakken de herfst is? Dus haal nu die tegels eruit en zet er vers groen in. Je kunt er ook nog eens subsidie voor krijgen.

Een groenere tuin is goed voor heel veel dingen: het biedt veel meer verkoeling in de zomer en het houdt warmte vast in de winter. Bovendien trek je bijen, vlinders en andere waardevolle insecten aan en daardoor nog veel meer dieren. Denk bijvoorbeeld aan vogels en egels. Hoe mooi is dat! Ook helpt een groene tuin met het verminderen van CO2 en wateroverlast. Dus wat let je om die tegels eruit te halen?

De beste tijd om te onttegelen

Het najaar is de perfecte tijd om jouw tuin om te toveren van een betonlook naar een groene oase. Waarom? De temperaturen zijn nog relatief hoog, waardoor de bodem lekker warm is. Ook regent het vaak. Deze combi zorgt ervoor dat de planten die je er nu inzet, makkelijk kunnen wortelen voordat ze in winterrust gaan. In het voorjaar hebben ze dan al een flink wortelgestel en krijgen meteen een flinke groeispurt. Zo kun jij al heel snel genieten van al dat moois in je tuin.

Wat kan erin?

De meeste eenjarigen zaai of plant je in het voorjaar. Ze zijn niet winterhard. Leuk ter opvulling, maar wil je jaren achtereen genieten van het groen in jouw tuin, ga dan vooral voor vaste planten. En die kunnen er nu in, net zoals bloembollen die in het voorjaar bloeien. Als je kiest voor bloembollen zoals botanische tulpjes, narcissen, sieruien en blauwe druifjes dan kun je daar elk jaar weer opnieuw van genieten. Ze komen gewoon weer op. Door vaste planten te combineren met bloembollen heb je het hele jaar door iets in bloei staan.

Ga voor biologisch

Wil je de insecten in jouw tuin een plezier doen? Kies dan altijd voor biologische vaste planten en bloembollen. Deze bevatten geen gif en zijn dus niet gevaarlijk voor insecten. Je kunt ze onder andere kopen bij:

Nog een tip

Het najaar is het perfecte moment om compost aan je bodem toe te voegen. Je kunt zakken of big bags compost kopen, maar heb je bomen in je tuin of in de buurt van je tuin? Raap dan het vallende herfstblad op en verspreid dat over je bodem. Deze bladeren worden vanzelf omgezet in compost door de bodemdieren. Ideaal want het beschermt je bodem tegen de vrieskou in de winter en verbetert de bodemstructuur waardoor planten ook weer makkelijker kunnen wortelen. Doen dus!

Subsidie aanvragen

Ben jij enthousiast geworden en heb je zin om aan de slag te gaan met het onttegelen en vergroenen van jouw tuin? Vraag dan onze ‘meer groen-subsidie’ aan. Als je toch lekker bezig bent met je tuin aanpakken, kun je op die pagina ook meteen subsidie aanvragen voor het plaatsen van een regenton, insectenhotel, groen dak en wormenhotel. Geniet van jouw groene tuin!