De eerste bewoners van nieuwbouwproject M’DAM hebben de sleutels gekregen. Vanuit heel Nederland en ook daarbuiten werd er aandacht aan dit project besteed omdat dit het grootste circulaire houtbouw woningbouw project tot nu toe is. De woningen hebben geen gasaansluiting en zijn zeer goed geïsoleerd.

Natuurlijk hoort daar dan ook een elektrische deelauto bij. Deze wordt verzorgd door MyWheels en Stichting Duurzaam Waterland. Er staat al een Skoda Citigo klaar en binnenkort komt er nog een Kia e-Niro bij. De Citigo is ideaal voor kortere ritten als je niet al te veel mee hoeft te nemen. De Kia Niro is een ruime gezinswagen met een grote bagageruimte en een 64 kWh accu waarmee je ook lange ritten gemakkelijk kunt doen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van alle andere deelauto’s en zijn deze auto’s ook door iedereen in de Gemeente Waterland en Edam-Volendam te gebruiken.

Tarieven

Een deelauto is ideaal als je niet dagelijks een (extra) auto nodig hebt. De kosten lijken instantie misschien wel hoog, maar vergeet niet dat een eigen auto ook maandelijks € 300 tot € 500 kost als je de afschrijving en al het onderhoud ook meeneemt. In de praktijk blijkt dat je goedkoper uit bent als je maximaal 10.000 kilometer per jaar rijdt.

Dankzij de windmolens bij Marken kunnen de deelauto’s tegen een aantrekkelijke korting ten opzichte van het reguliere MyWheels tarief worden aangeboden.

Je huurt al een deelauto voor 1,69 per uur en 0,13 per kilometer. Per maand bedragen de abonnementskosten dan 25 euro. Het is ook mogelijk om zonder abonnement te huren. Je betaalt dan alleen iets meer per uur. Er is ook een tussenoplossing met een abonnement van 10 euro per maand.. Een hele dag is altijd maximaal 8x het uurtarief.

Alleen nog wachten op een laadpaal

De deelauto’s hebben natuurlijk ook een laadpaal en parkeerplaats nodig. Voor de toegewezen plek is het nog even wachten op de nieuwe inrichting van de weg waar de parkeerplaatsen en laadpalen aan moeten komen. De bedoeling is dat er twee laadpalen komen langs de weg richting het Bernard Nieuwentijt College. Een openbare laadpaal voor iedereen en een voor de deelauto’s. Begin 2022 wordt hiermee begonnen.

Tot die tijd zal de Citigo kunnen laden bij de laadpaal op ‘t Spil. Wanneer de accu nog voor meer dan 80% vol is mag deze op een parkeerplaats in de buurt van het complex worden geparkeerd.

Beheerder gezocht

Voor deze auto’s zoeken we nog een beheerder die zelf in het complex woont en een oogje in het zeil kan houden en de auto wegbrengt voor een onderhoudsbeurt. Als er een probleem met de auto is neem je ook even een kijkje.

Meer weten?

Voor meer informatie zie de pagina sdwaterland.nl/deelauto/ Meld je je via deze pagina aan dan krijg je € 10 korting op je eerste rit.