Basisscholen De Overhaal in Zuiderwoude en De Rietlanden op Marken waren hun versteende en grijze schoolplein zat. Met hulp van onder andere de Stichting Duurzaam Waterland maken ze er nu een groen paradijsje van, mét buitenleslokaal.

Basisschool de overhaal
Basisschool De Overhaal heeft een schoolplein van maar liefst 2.000m2 en wordt omringd door weilanden. ‘Die weilanden zijn natuurlijk groen, maar er is een lage biodiversteit’, vertelt Marjon van der Velden. Marjon heeft twee kinderen op de Overhaal en nam het initiatief om het schoolplein te vergroenen en biodivers te maken. ‘Ik ben tuinontwerper van beroep en zag hier zoveel mogelijkheden. Dus ik stuurde een mailtje naar de schooldirecteur Marieken Baans en zij was meteen enthousiast. Mijn plan sloot perfect aan op het plan van een andere ouder om een natuureducatieproject te starten. Ons idee: een educatieve natuurspeelplaats.’

Kinderen denken mee
Van de overkoepelende scholenstichting Opspoor kreeg basisschool De Overhaal een subsidie van €10.000. Na contact met de Stichting Duurzaam Waterland kregen ze daarbovenop een subsidie van €1.500 voor het maken van een inheemse vlindertuin en het plaatsen van regentonnen.
Marjon vertelt: ‘Het plein is er niet voor ouders, maar voor de kinderen en de docenten, dus ik heb een ontwerpsessie in de zandbak georganiseerd waarbij de leerlingen bouwwerken mochten maken om hun ideeën te laten zien. Het is superleuk voor ze, want nu kunnen ze zeggen: “Dit heb ik bedacht”.

Katja Schuurman, een van de ouders, wipte de eerste tegel er mee uit.

Van glijbaan tot leemoven
Vrijdag 8 juli werden de eerste tegels eruit gewipt. De plannen zijn groots. Marjon: ‘We hebben al een buitenlokaal gebouwd met uitzicht over de weilanden, een bijzonder plekje. Verder gaan we een heuvel met glijbaan maken die we beplanten, waardoor je tussen de bloemen naar beneden glijdt. Er komt een 7 meter lange picknicktafel en ook ruimte om te basketballen en voetballen. Ook willen we een moestuin, pluktuin, kippen, een leemoven en een water-zandeiland met waterpomp realiseren. Veel materialen recyclen we.’

Enthousiast team met de windmolens op de achtergrond

Marjon gaat verder: ‘Het mooie is: vanuit het buitenlokaal zie je de windmolens liggen. Met die windmolens wordt winst gemaakt die de Stichting Duurzaam Waterland gebruikt om subsidie aan dit soort projecten te geven. Zo is de cirkel mooi rond.’

Basisschool de Rietlanden
Dat het allemaal niet meteen heel groots hoeft, laat basisschool de Rietlanden op Marken zien. Deze kleine basisschool heeft net zoals De Overhaal zo’n 80 leerlingen en wil zich profileren als natuurschool, vertelt directrice Nicolette Schipper. ‘Een natuurschool betekent niet slechts een groen schoolplein. Het gaat veel verder dan dat. We maken zelf een natuurleerlijn gericht op de natuur op Marken. We gebruiken dus niet de standaard lesmethodes. We willen dat het schoolplein een onderdeel van de lessen wordt.’

Bijenhotel met bloemenweide
Via de Stichting Duurzaam Waterland kreeg de Rietlanden subsidie voor het plaatsen van een bijenhotel met een kleine bloemenweide erbij. Nicolette: ‘De kinderen krijgen daar les: welke bloemen moet je daar neerzetten? Hoe gebruiken de insecten het hotel en wat voor nut hebben deze beestjes voor ons als mens?’ Het is echt een leeromgeving. De kinderen vinden het leuk: zitten er al bijen in het hotel?’

Het insectenhotel met bloemenweide

Verplaatsbare elementen en een buitenlokaal
Omdat de school in 2028 op de nominatie staat om afgebroken te worden en een heel nieuw gebouw en schoolplein krijgt, houdt Nicolette de plannen bewust klein. ‘We willen niet stilstaan, maar ook niet duizenden euro’s uitgeven aan dingen die straks afgebroken worden. Dus we willen nog fruitbomen in pot en kruiden in bakken, die we straks weer kunnen verplaatsen. Een moestuin met moestuincoach hadden we al, daar komt nog een wormenhotel te staan. De moestuincoach was degene die ons wees op de subsidie van de Stichting Duurzaam Waterland.
Door middel van crowdfunding gaan we in de zomervakantie een buitenlokaal bouwen met een houten overkapping. Het idee van het buitenlokaal komt bij de leerlingenraad vandaan. Zij hebben zelf hun plannen gepresenteerd aan verschillende partijen om het geld bij elkaar te krijgen. Op deze manier betrekken wij de leerlingen bij ons onderwijs en bij onze visie. We zouden ook nog heel graag een sedumdak willen, maar dat kost veel geld. We moeten dus nog kijken of dat lukt.’

De moestuin die er al ligt

Klein, maar doordacht
Nicolette gaat verder: ‘We zijn een kleine school, met weinig budget, dus we moeten het echt hebben van subsidies en dingen als een crowdfunding. We zijn dus heel blij met de subsidie van De Stichting Duurzaam waterland. De stappen die we zetten, zijn weliswaar niet groot, maar wél doordacht.’

Ook een groen schoolplein?
Wil jij als school of ouder ook het schoolplein vergroenen? Vraag dan nu subsidie aan op onze speciale pagina Groen schoolplein | Stichting Duurzaam Waterland (sdwaterland.nl)