Een HR ketel haalt zijn optimale rendement van 107% pas nadat het verwarmingssysteem goed is ingeregeld. Helaas is dat in veel gebouwen niet gebeurd en blijft het rendement rond de 90 % steken. Een gedeelte van de warmte verdwijnt dan door de schoorsteen meteen naar buiten in de vorm van witte rookwolken. Een verwarmingssysteem is goed ingeregeld als alle radiatoren in huis even warm worden, de radiator aan de onderkant kouder is dan aan de bovenkant en er op het dak (bijna) geen witte rookwolken meer te zien zijn.  Hiermee is een gasbesparing op verwarmen van ca. 10-20% mogelijk.

Retourtemperatuur verlagen

Om het optimale uit een HR ketel te halen is het namelijk belangrijk dat de retourtemperatuur zo laag mogelijk is, maar maximaal 55 graden. Hoe lager de temperatuur van het water is dat bij de CV ketel terugkomt, hoe hoger het rendement. Een lagere aanvoertemperatuur helpt natuurlijk ook mee een lagere retourtemperatuur te krijgen. Standaard staat de aanvoertemperatuur rond de 80 graden, waardoor het water ook weer warm terugkomt. Vaak is het mogelijk de aanvoertemperatuur te verlagen tot ca. 60 graden. In een goed ingeregeld systeem dient het water dan met ongeveer 45 graden terug te komen.

waterzijdig inregelenWaterzijdig inregelen

Door het debiet (hoeveelheid water die door de radiator loopt) in te stellen zorg je ervoor dat door de ene radiator meer en door de andere minder warm water gaat stromen dan voorheen en ze allemaal even warm worden. Niet alle systemen zijn nog geschikt om te worden ingesteld. Een thermostaatknop moet dubbel instelbaar zijn, of er moet een voetventiel onder aan de verwarming zitten. Monteer deze eerst overal of laat een installateur dit doen. De beste thermostaatknoppen zijn van het type A-exact. Hiermee blijft het debiet altijd gelijk ongeacht of er radiatoren worden geopend of gesloten.

Comfortverbetering

Door de verwarming goed in te regelen krijgt u naast energiebesparing ook een comfortabeler huis. Doordat de verwarming niet meer volgas aanslaat, maar over een langere periode op een lager vermogen warmte afgeeft voorkomt u grote temperatuurschommelingen. Ook warmt het hele huis gelijkmatiger op. En doordat de verwarming ook minder heet is dan voorheen is dat veiliger voor kinderhandjes en heeft u geen last meer van nare geurtjes van verbrand stof.

Aan de slag

Als u zelf aan de slag wilt dan is de pagina Gas besparen door middel van CV tuning een goede start. Besteedt u dit liever uit, dan zijn er gespecialiseerde bedrijven (cv-inregelen.nl, Waterland Installatietechniek of de bespaarinstallateur T. Bij ’t Vuur)die dit voor u kunnen inregelen. U kunt ook uw vaste installateur vragen, maar onze ervaring is dat niet elke installateur hier verstand van heeft.

Heeft u liever onafhankelijk advies of vragen? Bij de Stichting Duurzaam Waterland is hieromtrent ook veel kennis aanwezig. Neem hiervoor contact op via de website. Mijn ervaringen zijn ook te vinden op http://energiepionier.nl/tag/cv-inregelen/