Waterlandsmuseum de Speeltoren zit er eindelijk comfortabel bij

Bloedheet in de zomer en ijskoud in de winter. Daar wilde het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam een einde aan maken. Met advies en financiële hulp van Stichting Duurzaam Waterland nam het museum allerlei maatregelen: ‘Het comfort is enorm verbeterd.’

Meer dan 1,5 jaar geleden vroeg het museum de Stichting Duurzaam Waterland om hulp . Die zorgde dat er een warmteverliesberekening werd uitgevoerd en kwam daarna met allerlei praktische adviezen. Bertien van der Kolk, penningmeester en hoofd Facilitaire Zaken vertelt: ‘Alle dingen die we makkelijk konden oplossen, hebben we overgenomen. Denk aan het weghalen van het dakraam, waar in de zomer de felle zon opstond, waardoor het boven in de toren heel warm werd. Ook hebben we de ventilatiegaten in het dak verplaatst en de radiatoren op een andere plek gehangen. Dat soort adviezen waren al zo ontzettend veel waard.’

Stoken voor niets

Een ander probleem was het enorme warmteverlies dat ontstond omdat de deur tussen het museum en de toren altijd openstond, zodat bezoekers makkelijk naar boven konden. Bertien: ‘In de winter gierde de wind daar letterlijk doorheen. Alle kou uit de toren kwam het museum in, daar konden we niet tegenop stoken. Stichting Duurzaam Waterland kwam met het idee van een automatische deur. Maar die was boven ons budget. Daar hebben zij uiteindelijk subsidie voor gegeven.’

De deur gaat automatisch weer dicht en houdt zo de warmte binnen

Veel meer comfort

‘De schuifdeur is een groot succes’, vertelt Bertien. ‘Als er een tijdje geen bezoekers zijn, blijft de deur dicht. We stoken dus niet meer voor niets. Ik heb nog geen overzicht van het verschil in stookkosten, want door corona zijn we lange tijd gesloten geweest, maar het comfort is enorm verbeterd. We waren sinds een kleine maand al in de weekenden open. Vanaf deze maand zijn we weer volledig open. Daar hebben we ons ontzettend op verheugd.’

Windmolens

Stichting Duurzaam Waterland gebruikt de winst van de windmolens voor het geven van subsidie aan lokale organisaties en inwoners uit de regio. Bertien: ‘Ik vind het mooi om te zien waar de winst van de windmolens naartoe gaat, het geld wordt echt goed besteed.’