12 tips om te besparen op je energierekening en om duurzamer te leven. Er zit er vast een bij die je nog niet kende.

1. Zet ‘m op 60 

De meeste CV-ketels worden standaard ingesteld om 75 graden en soms zelf 80 graden. De ketel kan gemakkelijk op 60 graden, zonder dat je hier veel van merkt. Met deze uitleg, zie je hoe jij je huidige installatie optimaal kan instellen. Ook is het goed om eens buiten te kijken, wanneer jouw ketel aan staat. Zie je witte rookpluimen uit de schoorsteen komen, dan is de kans groot dat jouw ketel beter afgesteld kan worden.  

Besparing: tot wel 20% van totaal gasverbruik 

2. Zonnepanelen 

Voor elke kilowattuur die je zelf opwekt en verbruikt, hoeft de gas- of kolencentrale niet aan. Jaarlijks wekt een zonnepaneel zon 250 kWh op en spaart daarmee ongeveer 21 kuub gas per jaar. Elke zonnige dag maakt jou als zonnepaneelbezitter dubbel blij; op het moment zelf en aan het eind van de maand. 

3. Graadje minder 

Zet de verwarming 1 of 2 graden lager. Per graad die je verlaagt, bespaar je 6% energie. Gordijnen zorgen op koude dagen voor extra isolatie. Bij zonnige dagen is het juist fijn om de zon jouw huis natuurlijk te laten verwarmen. Zorg voor warme sloffen en een lekker deken op de bank. Je kunt zelfs investeren in kleding die vooral je lichaam warm houdt in plaats van de ruimtes. 

Besparing: tot wel 12% op je gasverbruik 

Met een waterbesparende douchekop verbruik je al snel liters minder water per douchebeurt. daarnaast zorgt korter douchen op een makkelijke manier voor een flink lagere milieu-impact. Kijk maar eens hoe lang je onder de douche staat: de gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht in plaats 9 minuten bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. 

Besparing: €90,- per jaar  

4. Rondje huis 

Loop een rondje door het huis. Welke stekkers zitten onnodig in het stopcontact? Heb je al die apparaten uberhaupt nodig, of kan de bierkoelkast in de schuur misschien wel helemaal weg? Sommige kleine apparaten verbruiken meer dan je denkt.  

De ruimtes in huis, waar je weinig bent, daar kan de verwarming uit. Ook is het goed om te kijken of er niet ergens warmte ontsnapt. Wil je een goede inventarisatie en kijken waar er bij jouw woning warmteverlies is en wat je kunt doen aan isolerende maatregelen? Met de Warmtescan krijgt u binnen een uur goed inzicht, welke maatregelen het meest effect hebben op uw woonsituatie.  

5. Datadieet 

Data opslag vraagt veel energie, dus houdt een grote voorjaarschoonmaak door al je digitale data. Op je computer, tablet, telefoon, server en website. Al die oude foto’s, overvolle mailboxen en oude websites blijven voor eeuwig opslagen en elke dag wordt hier een back-up van gemaakt, tot dat jij ze verwijderd.   

6. Pak de fiets 

Naar school, boodschappen of het terras op. Waarom zoeken naar een parkeerplaats als je deze afstanden ook prima met de fiets kan doen. Beter voor het milieu,  maar ook voor je gezondheid. Probeer alles binnen 5km op de fiets of lopend te doen. 

7. Banden op spanning 

Pak je de auto? Zorg dan dat je banden goed op spanning zijn. Dit bespaart aanzienlijk in het verbruik. Zowel in Monnickendam, Broek in Waterland als in Volendam staat een slimme bandenpomp, die voor inwoners gratis te gebruiken is.  

Besparing tot €60,- per jaar 

Bandenpomp Broek in Waterland
Gratis bandenpomp in Broek in Waterland

8. Eet lokaal, biodynamisch en het liefst vega(n) 

Eet met de Nederlandse seizoenen mee. Vul je fruitschaal met appels, peren en binnenkort weer Hollandse aardbeien. Door het skippen van vlees/vis in je eetpatroon kun je geld, maar ook veel co2 uitstoot besparen. Met initiatieven zoals Too Good To Go gaat jouw broodprijs helemaal niet omhoog, maar bespaar je ruim 60% en help je mee om geen voedsel te verspillen. 

Heb je zelf een tuin of balkon? Wat dacht je van een moestuin of (mini)voedselbos. Niets zo vers en duurzaam als groenten en/of fruit uit eigen tuin. met onze subsidie maak je een goede start voor aanleg van jouw (mini)voedselbos en/of moestuin. 

Subsidie maximaal €100,- 

Besparing: Tot wel 60% op je boodschappen 

9. Wat LED je? 

Tegenwoordig is er voor elke armatuur wel een goede ledlamp te vinden. Met LED verlichting bespaar je gemiddeld 90% op je verbruik per lamp. Advies nodig voor jouw lamp? Ledadvisor.eu  

Besparing: €6,- per jaar per lamp 

10. Eco wassen 

De meeste was, wordt op 30 graden ook goed schoon. Gebruik daarbij de ecostand en hang je was buiten op. Dat scheelt weer een boel energie en met een beetje slim ophangen is strijken verleden tijd. 

Besparing: tot €120,- per jaar en uren strijk’plezier’  

11. Duurzaam minimalisme 

De term ontspullen heb je vast wel eens gehoord. Minimalistisch betekent niet een leeg huis, maar spullen kopen en gebruiken met aandacht. Neem er de tijd voor en ga per categorie af, of je het echt nodig hebt en het je plezier geeft. Wellicht kom je er na 2 jaar thuiswerken wel achter dat die 2 auto’s voor de deur niet echt nodig zijn. Voor die ene keer dat het wel handig is, staan er op diverse plekken elektrische deelauto’s die je kunt gebruiken. 

Goede spullen en kleding die je niet meer gebruikt kunnen bij diverse vintage winkels hergebruikt worden. Verdiep je eens in de leuke winkels in onze regio en probeer zoveel mogelijk tweedehands aan te schaffen. Een aantal van onze favorieten: Vintage Brands (Monnickendam), Noppes (Volendam), Vintage Kids (Monnickendam) & VintageEnfant.com (Broek in Waterland) 

12. Subsidie 

Als laatste; maak gebruik van de geldende subsidies op dit moment. 

Landelijk: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) | RVO.nl | Rijksdienst 

Gemeente Waterland: Duurzaamheidsfonds | Waterland 

Stichting Duurzaam Waterland : Subsidies | Stichting Duurzaam Waterland (sdwaterland.nl)