Minister Kamp heeft vandaag aangekondigd dat het kabinet het gebruik van duurzame en restwarmte gaat stimuleren. Momenteel wordt in Nederland nog veel warmte geproduceerd door de verbranding van aardgas. Door warmte uit bodem en lucht en regionale warmtenetten kan veel energie worden bespaard en scheelt het 75 % CO2 uitstoot.

Daarmee is een belangrijke stap gezet naar een duurzamere warmtevoorziening.Nederland is door de ontdekking van de Groningse gasbel in 1959 een echt gasland geworden. Bijna alle huizen worden verwarmd middels een gasketel en ook in de industrie wordt gas veel gebruikt. Nu de onrust over aardbevingen als gevolg van de gaswinning begint toe te nemen wordt een alternatief dringender dan ooit.

Alternatieven in de vorm van restwarmte zijn er bijvoorbeeld bij fabrieken, rioolwaterzuiveringen en datacentra. In gebieden waar deze bronnen te ver weg zijn, kan er ook nog gebruik worden gemaakt van aardwarmte. Diep onder de grond zijn de temperaturen hoog genoeg om er woningen mee te kunnen verwarmen. In nieuwbouwwijken worden deze technieken reeds toegepast. In bestaande bouw is momenteel aardwarmte of warmte uit de lucht met behulp van een warmtepomp haalbaar.

De gaskraan wordt ondertussen al langzaam dichtgedraaid. Vorig jaar is er al 20 % minder gas uit de Groningse bodem gewonnen. Dat komt grotendeels door een zachte winter en door maatregelen van het kabinet. Gebeurt er echter niets, of worden de winters weer strenger, dan wordt het importeren van gas uit Rusland straks onvermijdelijk.

Er valt nog veel gas te besparen in Nederlandse huishoudens. Door een huis beter te isoleren verliest het minder warmte en door warmteterugwinning uit water of lucht blijft er ook warmte in huis die anders het riool of de buitenlucht was ingegaan. Een moderne HR ketel niet ouder dan 5 jaar werkt ook weer een heel stuk efficiënter dan een ouder model. Het uitfaseren van de ouderwetse gasketel lijkt echter onvermijdelijk. Indien uw toestel binnenkort aan vervanging toe is, is het raadzaam u alvast in alternatieven te verdiepen.

Stichting Duurzaam Waterland geeft een subsidie van maximaal € 600 per huishouden op een aantal gasbesparende maatregelen om te helpen de stap te zetten. Kijk hiervoor op de pagina Subsidies