In een serie interviews vragen wij gebruikers van de deelauto’s waar zij de auto’s voor gebruiken en hoe ze het vinden om elektrisch te rijden. Vandaag de laatste.

Raymond Weijgertse uit Monnickendam is een enthousiaste gebruiker van de elektrische deelauto’s. Zijn grote en zware auto, waar hij veel wegenbelasting voor betaalde, heeft hij de deur uit gedaan.

“Ik had een eigen auto en gebruikte hem steeds minder. Ik zag de deelauto’s van de Stichting Waterland natuurlijk in het straatbeeld en zag op sociale media andere mensen die erin reden. Het werd steeds aantrekkelijker om er zelf ook gebruik van te gaan maken. Uiteindelijk heb ik mijn eigen auto weg gedaan. Het was tijd om van autobezit naar mobiliteit te gaan. Mijn auto stond zo vaak stil en het werd in verhouding veel te duur.

Ze trekken snel op

Ik gebruik de auto ongeveer eens in de twee weken, zowel privé als voor mijn werk. Het zijn redelijk korte ritten: naar Amsterdam, Purmerend en naar Baarn waar familie woont. Ik vind het heerlijk. Het rijden is veel rustiger omdat het automaten zijn. En ze trekken lekker snel op. Ik sta weleens voor een verkeerslicht naast zo’n stoere knakker in een Volkswagen Golf. Die rijd ik er zo uit, daar heb ik echt lol om. Niet dat ik zo’n scheurder ben hoor.

De auto’s zijn ook altijd beschikbaar, schoon en super betrouwbaar. Echt ideaal.

“Je hebt veel sneller een parkeerplek dan met een gewone auto”

Meteen geholpen

De app werkt ook super. En als er een keer iets niet werkt, is een belletje genoeg. Je wordt meteen geholpen. Zo huurde ik een keer een auto die nog maar 9 kilometer bereik had. Toen kreeg ik meteen een andere auto toegewezen. Fijn ook dat je een bedrijfsaccount kunt aanmaken. Dan betaal je de facturen achteraf op rekening van je organisatie of bedrijf. En nog een groot een groot voordeel: in steden zoals Amsterdam heb je veel sneller een parkeerplek dan wanneer je een gewone auto hebt.

Mooie dingen voor omgeving

Ik vind het goed om te zien wat de Stichting Duurzaam Waterland doet met het geld uit de windmolens. Ze doen veel mooie dingen voor onze omgeving. Ze hebben mij al uit mijn auto gekregen. Maar ook onze school het Bernard Nieuwentijt College, waar ik directeur ben, profiteert ervan. Wij kregen 53 zonnepanelen  op ons dak en lesmateriaal over duurzaamheid. Onze kosten zijn naar beneden gegaan, waardoor we geld overhouden om in het onderwijs te steken. En dat geldt voor meer organisaties.

Wat mij betreft komen er dus nog meer windmolens bij. Ze staan niemand in de weg.”